latinica  ћирилица
16/10/2014 |  10:14 | Аутор: РТРС

Кинези нуде кишобран будућности, сачињен од ваздуха

Група кинеских инжењера и дизјанера направила је необичан кишобран који корисника од падавина штити не разапетим платном већ ваздухом.

Готово је са кишобранима који се криве и ломе на први налет јачег вјетра, заборавите на мокре кишобране који се циједе у вашој торби. Више нећете морати ни да пазите да не избијете око неком од пролазника.

Стручњаци аеронаутике из Нанкинга и Пекинга креирали су кишобран који користи ваздух као заштиту од падавина. Врх кишобрана издувава ваздушни штит који не само да штити од кише, већ и омогућава несметани преглед околине.

Тим истраживача, који је за свој футуристички пројекат прикупио 25.000 долара преко онлајн платформе Кикстартер, реализовао је три прототипа: мали модел, дуг 30 центиметара и тежак 500 грама, са аутономном батеријом у трајању од 15 минута, "класичан" модел дуг 50 центиметара и тежак 800 грама са 30-минутном батеријом и велики модел са расклопивом ручком до 80 центиметара дужине.

Како преноси Хафингтон пост, сва три модела су успјешно тестирана, али инжењери намјеравају да их још побољшају прије него што их, за десетак мјесеци, понуде тржишту.