latinica  ћирилица
16/10/2014 |  10:08 | Аутор: klix.ba

Босанкама пријети казна од пет година затвора због ИСИЛ-а

Двјема дјевојкама које су рођене у Аустрији, а поријеклом су из Босне и Херцеговине, Сабини Селимовић (15) и Самри Кешиновић (16) пријети казна од пет година затвора због придруживања Исламској држави, пишу аустријски медији.

Подсјећамо, оне су побјегле у априлу из својих домова у Бечу, а својим су родитељима рекле да желе да се боре за ислам.

Од раније је познато да се Самра и Сабина налазе у области захваћеном ратом гдје су видјеле јавна стријељања, обезглављивања и ваздушне нападе. Обје дјевојке су у контакту с њиховим породицама. Самра се жели врати кући, а Сабина жели да остане.

У случају повратка у Аустрију, дјевојке би могле да се суоче с казном затвора од пет година због подржавања терористичке организације.

"Не можете само претпоставити да је њихов одлазак у Сирију значио и учешће у борбеним дејствима", рекао је адвокат Андреас Вениер, те додао да ће тужилаштво морати доказати кривицу.

Јавност у Аустрији је подијељена како би требало поступати према дјевојчицама након што се врате.

Према наводима Интерпола, дјевојке се воде као нестале и постоји могућност да их припадници ИСИЛ-а држе у Сирији против њихове воље.

Недавно је аустријска влада заузела јасан став да ће свако учешће активностима терористичке организације ИСИЛ бити кажњено уколико се борци ИСИЛ-а или они који их подржавају врате у земљу.