latinica  ћирилица
16/10/2014 |  10:04 | Аутор: РТРС

Вода: Савезник љепоте и здравља!

Вода чисти организам изнутра, али чини и нашу кожу и косу еластичнијом и љепшом.

Стручњаци нас често упозоравају да не заборавимо да попијемо својих осам чаша воде на дан, а ако се бавимо физичком активношћу, чак и више.

1. Спречава гојење

Испијање довољно воде на дан помаже да напуните свој желудац и помоћи ће вам да једете мање ако имате велики апетит. Вода ће и очистити организам изнутра, а стручњаци савјетују да, када осјетите глад, попијете чашу воде и причекате с јелом неких десетак минута.

2. Чисти организам

Навикните се да попијете чашу воде ујутро послије буђења на празан желудац. То помаже организму да избаци све токсине задржане у тијелу и помоћи ће вам да убрзате метаболизам.

3. Утиче на изглед коже

Када је тијело дехидрирано, на све могуће начине покушаће да задржи воду. Због тога ћете, у недостатку течности у организму, имати суву и мање флексибилну кожу, тамне подочњаке и суве усне.

4. Помаже опоравак мишића

Пијење воде помаже да се тијело окријепи после вјежбања. Осим што ћете на тај начин надокнадити течност коју сте изгубили знојењем, помоћи ће и опоравак мишића након напорног тренинга.

Имате јаку главобољу? Овај проблем се најчешће јавља због дехидратације које нисте ни свјесни. Испробан рецепт је пијење пуно воде. Када сте болесни, често долази до дехидратације па чаша или двије воде може помоћи за бржи опоравак.

Замјена:
Ако не можете да се натјерате да пијете довољно воде на дан, покушајте да то надокнадите уносом хране која може хидрирати тијело. Бројно воће и поврће богато је водом. Лубеница, папаја, краставац и целер само су неки од њих. Њиховом конзумацијом не надомјештате само воду, него и натријум и калијум који су веома корисни у превенцији дехидратације.

Колико воде заправо треба пити?

Количина воде која је потребна нашем организму зависи и од начина живота и здравственог стања. Зато је потребно унос течности прилагодити томе.

Животна средина
Вруће и влажно вријеме тјерају нас да се знојимо па нам то повећава потребу за течношћу. У зимском периоду, гријање просторија утиче на нашу кожу да губи влажност. Такође, зими нисмо толико жедни нити се знојимо као љети па често и заборавимо на унос течности. Зими се и апетит повећава, а тада је потребно и више течности како би варење било нормално.

Физичке активности
Вјежбање или било која друга активност гдје се знојимо повећава потребе за уносом течности. Додатних 400-600 мл било би довољно за краће вјежбање, али ако је у питању интензивнији тренинг који траје више од сат времена, онда и течности треба унијети у већој количини. Не чекајте да ожедните, већ уносите течност у току активности, а ако су оне биле посебно захтјевне, наставите са уносом течности и послије завршетка.

Здравствено стање
Ако имате повишену температуру или повраћате, ви губите велику количину воде и потребно је да је надокнађујете. Узимајте мање количине, али врло често. У случајевима када повраћате узимајте неколико кафених кашика воде сваких 5-10 минута како не бисте иритирали стомак и изазвали додатно повраћање и губљење воде.

Када и како пити воду
Воду је потребно пити малим гутљајима, током цијелог дана. Посебно је битно попити чашу млаке воде ујутро, одмах послије устајања. Уколико не волите да пијете велике количине воде, можете исциједити један лимун на литар и по воде и тако је уносити током дана.