latinica  ћирилица
16/10/2014 |  09:58 | Аутор: Агенције

ММФ - Нема новца без реформи у БиХ

Резидентни представник Међународног монетарног фонда у БиХ Рубен Атојан сматра да, након одржавања општих избора у БиХ, актуелна власт још има времена да фокус својих активности преусмјери на испуњавање обавеза у оквиру тренутног стенд-бај аранжмана.

"Сматрамо да је на властима у БиХ да одлуче када ће осми преглед бити закључен, а наредна транша реализована", рекао је Атојан.

ММФ је недавно одлучио да одгоди исплату девете транше од 133 милиона КМ, а ова средства требала су да буду уплаћена средином прошлог мјесеца, што се није догодило јер у БиХ нису испуњене обавезе преузете у оквиру актуелног стенд-бај аранжмана.

Десета транша требало би да буде реализована половином децембра у износу од 135 милиона КМ.

"Преостала неријешена питања и обавезе БиХ који су услов за исплату наведених транши укључују унапређивање поштивања пореских прописа и борбу против пореских превара, затим јачање стабилности финансијског сектора и супервизије банкарског сектора, као и зауздавање потрошње влада која нису директно повезана са санацијом посљедица поплава", појаснио је Атојан.

Он је изразио увјерење да све ове задатке владе у БиХ могу да испуне иако су у техничком мандату, након чега се може очекивати да Извршни одбор ММФ-а у разматрање узме девети преглед испуњавања обавеза БиХ у оквиру стенд-бај аранжмана.

Атојан је подсјетио да је стенд-бај аранжман продужен до половине сљедеће године, да би био обухваћен период до успостављања нове власти у БиХ и да би било пружено упориште економским политикама у том периоду.