latinica  ћирилица
16/10/2014 |  09:20 | Аутор: Политика

Путин: Руско-српски односи јачаће из године у годину

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да су руско-српски односи у успону и да је сигуран да ће његова посјета Београду дати нови озбиљан подстицај традиционално пријатељским руско-српским односима, који ће из године у годину јачати.

Путин је рекао да је Србија била и остаје један од кључних партнера Русије на југоистоку Европе.

"Одржавамо активне политичке контакте током којих са повјерењем разматрамо актуелна билатерална питања и међународне проблеме, договарамо се о заједничким корацима", истакао је Путин за "Политику", додајући да Србија и Русија тијесно сарађују у УН, ОЕБС-у, Савјету Европе и другим организацијама.

Он је навео да би реализација пројекта "Јужни ток" требало да Србији донесе више од двије милијарде евра нових улагања, али и да суштински појача енергетску сигурност земље, док се уз помоћ руског кредита модернизује српска жељезница.

Путин је нагласио да је свеукупни обим руских улагања у Србију надмашио износ од три милијарде долара, те навео да му је драго што и српски предузетници освајају перспективно руско тржиште и испоручују квалитетне пољопривредне и индустријске производе.

Он је рекао да доказ растућих узајамних интереса Србије и Русије није само област химанитарних контаката, него и културе, те додао да Русија жели да прошири праксу културних, образовних, научних и омладинских размјена и подстиче туристичка путовања и спортске догађаје.

Путин је напоменуо да је непходно деблокирање ситуације у вези са "Јужним током" и да је убијеђен да ће овај пројекат дати битан допринос свеобухватној енергетској безбједности Европе. "Од тога ће имати користи сви, и Русија и европски потрошачи, укључујући и Србију", истакао је Путин.

Говорећи о руско-америчким односима, Путин је рекао да је приступ америчког предсједника Барака Обаме Русији непријатељски, с обзиром на то да је подржао "Мајдан" у Украјини и окривио Русију да је испровоцирала кризу, а наводну "руску агресију у Европи" ставиo у списак три најзначајније пријетње за човјечанство.

"Садашње захлађење у односима између наших земаља није прво. Надамо се да ће партнери схватити неразумност покушаја да уцјењују Русију, те да ће се сјетити шта оптерећује неразумијевање између двије велике нуклеарне силе када је стратешка стабилност свијета у питању", рекао је Путин.

Он је истакао да је Русија спремна за развој конструктивне сарадње на принципима равноправности и стварног поштивања интереса и једних и других.

Путин је рекао да западни партнери морају прецизно да разумију да сви покушаји притиска на Русију, једностраним нелегитимним и рестриктивним корацима, не приближавају уређење односа него само отежавају дијалог.

"Ако је главни циљ изоловање наше земље, онда је то сасвим апсурдан и илузоран циљ. Јасно је да је тај циљ немогуће остварити, иако привредном здрављу Европе, па и цијелог свијета, при свему томе може да буде нанесена велика штета", нагласио је Путин.