latinica  ћирилица
16/10/2014 |  08:42 | Аутор: Агенције

Дачић: "Велика Албанија модел, нисам знао"

Није ми познато да је велика Албаније модел будућности региона, каже Ивица Дачић поводом изјаве албанског премијера да је Албанија модел надахнућа за будућност.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је изјавио да Србија заслужује критике због грешака у организацији фудбалске утакмице Србија - Албанија, али да Албанија заслужује најоштрију осуду због јавног и отвореног истицања пројекта "Велике Албаније". Реагујући на изјаву албанског премијера Едија Раме да је "Албанија модел надахнућа за будућност", Дачић је рекао агенцији да му није познато да је пројекат "Велике Албаније" модел будућности региона.

"То је можда пуста жеља великоалбанских политичара, али је то за ЕУ, САД и све земље региона модел прошлости и опасност за дестабилизацију и нове сукобе на Балкану. Ако је Велика Албанија модел будућности за албанску владу, онда тешко земљи којој је таква прошлост главни циљ у будућности", рекао је Дачић.

Како је навео, тешко и ЕУ ако је земља с таквим опасним намјерама, која пријети читавом региону, кандидат за чланство.

"Србија заслужује критике због грешака у организацији утакмице, али Албанија заслужује најоштрију осуду због невиђене провокације насред земље Србије и пред очима телевизијског аудиторијума читавог свијета, јавног и отвореног истицања пројекта Велике Албаније, чиме пријети и Србији, и Црној Гори, и Македонији, и Грчкој, али и цијелој  Европи и свијету", рекао је Дачић.

Он је казао да Европа и свијет не смију да остану нијеми над тако отвореном пријетњом за стабилност региона, јер "ћутање може бити схваћено као подржавање".