latinica  ћирилица
12/10/2014 |  17:50 | Аутор: Б92

Хамилтон најбржи на ВН Русије

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон тријумфовао је на првој Великој награди Русије, на којој је његов тим освојио прву титулу најбољег конструктора у историји.
Луис Хамилтон - Фото: AP
Луис ХамилтонФото: AP

Британац је на стази у Олимпијском парку у Сочију дошао до девете побjеде у овогодишњем шампионату, а 31. у каријери, у времену од 1:31:50.744 сата.

Друго мjесто, са 13 секунди заостатка, заузео је други возач Мерцедес Нико Розберг, док је као трећепласирани кроз циљ прошао Валтери Ботас у болиду Вилијамса.

Прва Велика награда Русије није пружила много узбуђења, али се показала као историјска, пошто је Мерцедес први пут као самостални тим освојио титулу међу конструкторима. Њемачки произвођач је био шампион као добављач мотора, највеће успјехе имао је са Меклареном, али је ове године успио да прекине доминацију Ред Була и Реноа. Пред посљедње три трке сезоне, Мерцедес има 565 бодова, 223 више од Ред Була, а на располагању је још 168 бодова.

Хамилтон, који је побједнички пехар добио од предсједника Русије Владимира Путина, у Сочију је прославио 31. тријумф у каријери и тако се по броју побједа изједначио са сународником Најџелом Менселом. То уједно значи да ће возач Мерцедеса готово извјесно постати британски возач са највише тријумфа у Формули 1. Такође, Хамилтон је тако повећао своју предност на челу генералног пласмана и сада има 17 бодова више од Розберга.