latinica  ћирилица
10/10/2014 |  16:09 | Аутор: СРНА

Музеј РС: Изложба "Народно благо Косова и Метохије"

У Музеју Републике Српске у Бањалуци отворена је изложба под називом "Народно благо Косова и Метохије" из фундуса Музеја у Приштини, у оквиру које су представљене народне ношње и накит Срба из ове покрајине, те монографије ове установе.
Музеј РС: Изложба "Народно благо Косова и Метохије" - Фото: СРНА
Музеј РС: Изложба "Народно благо Косова и Метохије"Фото: СРНА

Музејски савјетник Владимир Ђукановић рекао је да ова изложба, која ће бити постављена мјесец дана, представља наставак дугогодишње сарадње Музеја Републике Српске и Етнографског музеја у Београду, у којем је тренутно смјештен приштински музеј.

Он је додао да се у наредном периоду планира и размјена изложби ова три музеја.

Директор Етнографског музеја у Београду Мирјана Менковић рекла је да је аутор изложбе музејски савјетник Мина Дармановић.

Она је подсјетила да је Музеј у Приштини 15 година у изгнанству у Етнографском музеју у Београду, у којем је похрањена колекција ношњи, док се археолошка збирка налази у Народном музеју у Београду.

Менковићева је најавила да ће ова установа културе упутити позив Музеју Републике Српске за отворену и динамичну институционалну сарадњу, с обзиром да су до сада добро сарађивали на индивидуалном плану, путем стручне подршке кустоса.

"У том смислу, понудићемо један протокол о сарадњи на основу Меморандума који су потписали ресорни министри културе и позвати Музеј Републике Српске да наредне године гостује у Етнографском музеју у Београду на научном скупу поводом 150 година од рођења Јована Цвијића", најавила је Менковићева.

На отварању изложбе представљене су монографије "Етнографско насљеђе Косова и Метохије" из збирки Музеја у Приштини и Етнографског музеја у Београду", аутора Мине Дармановић и Мирјане Менковић, "Мартовски погром - десет година после", коју су приредили директор Музеја у Приштини Бранко Јокић и група аутора, те "Грађанска ношња Срба у Призрену у 19. и првој половини 20. вијека", аутора Мирјане Менковић.