latinica  ћирилица
06/10/2014 |  14:27 | Аутор: РТРС

Бањалука: На Старчевици реализован низ пројеката

У бањалучком насељу Старчевица данас је озваничен завршетак радова на адаптацији простора за вртић, који ће почетком наредне године похађати 50 малишана, а у који је из буџета града Бањалука уложено 285.000 КМ.

Завршетак радова озваничили су предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, градоначелник Слободан Гаврановић и директор Центра за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци Наташа Радуловић, која је рекла да ће, отварањем вртића на Старчевици, град располагати са 23 објекта за смјештај дјеце.

Она је додала да ће се вртић на Старчевици звати "Срна", да ће просторије бити опремљене по европским стандардима, са свим основним средствима која су потребна дјеци од годину дана до поласка у школу.

"Овдје ћемо имати двије групе, јасличку и мјешовиту групу са укупно 50 дјеце", рекла је Радуловићева и најавила почетком наредне године адаптацију и опремање простора за смјештај 50 дјеце у Улици првог батаљона на почетку насеља Старчевица.

Радојичић је рекао да је данас у насељу Старчевица посјетио низ инфраструктурних објеката који су завршени или су активности у завршној фази.

"Предузимане су активности на основу захтјева становника Старчевице и по њиховим приоритетима, који су се односили на више капацитета за смјештај дјеце, на нови вртић или проширење вртића, побољшање централног гријања и на омогућавање лабораторијских услуга", рекао је Радојичић новинарима.

Он је навео да ће мјештанима Старчевице од сутра бити на располагању нова хематолошка лабораторија, гдје могу урадити основне биохемијске услуге, да су завршени грађевински радови на вртићу, док рејонска котловница која ће бити у функцији у овој зимској сезони треба да омогући бољи систем гријања у овом насељу.

"Упркос кризи која траје, економским тешкоћама на свим нивоима и поплавама које су нас задесиле у мају, на градском подручју се много ради", закључио је Радојичић.

Гаврановић је навео да је простор некадашњег ресторана "Огњиште" буџетским средствима адаптиран у вртић, те да је потребно обезбиједити опрему за вртић која ће коштати око 170.000 КМ.

"Трагамо за средствима за опремање вртића који смо отворили прије неколико дана у Крфској улици и овог овдје. Око 100 малишана би већ од нове године требало да уђе у ова два објекта", додао је Гаврановић.

Он је рекао да је са Радојичићем посјетио нове капацитете Градске топлане који се граде у овом насељу, те истакао да је Топлана у овој години уложила око 13 милиона КМ у ремонт и у изградњу двије рејонске котловнице на Старчевици и Кочићевом вијенцу, које би требало да буду у функцији 5. новембра.

Гаврановић је истакао да су грађанима Старчевице од сутра на располагању прве услуге биохемијских претрага, да неће морати због тога да иду у Дом здравља, те додао да би сутра требало да почну радови на изградњи амбуланте у Бочцу, а у четвртак, 9. октобра, у насељу Борковићи.

Градоначелник Бањалуке данас је са Радојичићем и директором бањалучког Дома здравља Горданом Тешановић обишао нову лабораторију у Улици Југ Богдана, која ће сутра почети са радом и гдје ће грађани сваким радним даном од 7.00 до 15.00 часова моћи да ураде хематолошке анализе - комплетне крвне слике, диференцијалне крвне слике, анализу урина.

У двије амбуланте породичне медицине на Старчевици, у којима ради девет тимова, регистровано је око 12.500 пацијената.

Гаврановић је, говорећи о инфраструктури која је оштећена у поплавама, навео да, због недостатка средстава, она неће ускоро моћи да буде обновљена.

"Све потенцијале и средства која смо имали на располагању усмјерили смо на санацију стања да обезбиједимо проходност на свим путевима. Остаје много тога да се уради на клизиштима и санацији путне мреже која је разорена и ту ће бити потребно више десетина милиона КМ", рекао је Гаврановић.