latinica  ћирилица
02/10/2014 |  19:28 | Аутор: РТРС

У пиву се налази чувар памћења

Пиво, или барем један од његових састојака, поправља функционисање мозга, показала је нова студија.
Пиво - Фото: daily mail
ПивоФото: daily mail

Ипак, то не значи да је сада оправдано пити велике количине пива, будући да се корисна хемикалија у њему налази у тако малим количинама, да би сваког дана требало да попијете и до 2.000 литара драгоцјене течности, како бисте од ње имали користи.

Истраживачи су демонстрирали да “xантхохумол“, тип флавоноида који се налази у пиву, побољшава когнитивне функције младих мишева.

Флавоноиди су хемикалије које се налазе у биљкама и углавном им дају боју, а научници су већ доказали да неки од њих могу бити корисни у борби против широког спектра болести.

Они се надају да ће уз помоћ новооткривеног састојка успјети да лече метаболички синдром, стање које се повезује са гојазношћу и високим крвним притиском, али и слабљењем памћења.

Стручњаци Универзитета у Орегону проучавали су xантхохумол у великим дозама, које природно не би могле да се унесу исхраном и открили да побољшава способност млађих јединки да се прилагоде променама у окружењу.

“Xантхохумол убрзава метаболизам, смањује ниво масних киселина у јетри и, барем код млађих мишева, поправља когнитивне способности“, каже Данијел Замзов, бивши докторант Универзитета у Орегону.

“Нажалост, код старијих мишева није примећен такав ефекат“.