latinica  ћирилица
02/10/2014 |  18:08 | Аутор: РТРС

Наводни руски специјалци су у ствари фолклорни ансамбл

Вијест о наводном боравку руских специјалаца на територији Бањалуке и Републике Српске, данас је демантована из МУП-а РС. Послије тога стигло је образложење из Министарства просвјете и културе Српске-опасни специјалци су у ствари чланови фолклорног ансамбла.

"Не знам зашто се подигла толика прашина, ријеч је само о културном програму који организујемо у години јубилеја Великог рата.“

Овако реагује министар просвјете и културе Горан Мутабџија на вијест појединих медија да је на подручје Републике Српске стигло више од 140 руских специјалаца.

А наводни руски специјалци данас су посјетили Бањалуку. Кажу да им годи медијска пажња, а смијешна им је прича да су руски специјалци.

"Дошли смо због фолклорних дешавања, да нагласимо братске односе Срба и Руса, посебно Козака који су пострадали у Првом свјетском рату. Поносни смо што смо овдје и не осјећамо никакву напетост и агресију“, каже вођа донских Козака Николај Ђаконов и наглашава да су посебно срећни што бораве овдје уочи хришћанског празника Покрова пресвете Богородице, главног козачког празника који се слави 14. октобра.

Он је изразио наду да ће посјетити и владику бањалучког Јефрема, да ће присуствовати литургији и добити благослов.

У МУП-у Републике Српске демантују информацију појединих медија из Федерације БиХ да у Српској наводно борави "148 руских специјалаца и обавјештајаца".

Полиција Републике Српске је саопштила да је обавијештена да ће на подручју Српске боравити одређен број руских држављана, углавном умјетника и чланова умјетничких друштава из Руске Федерације који учествују на манифестацији поводом обиљежавања 100 година од Првог свјетског рата, а коју организује Министарство просвјете и културе Српске са Руском Федерацијом.

У Служби за странце потврђују да су руски држављани пријавили свој боравак у три хотела у Бањалуци.

Федерална телевизија јавила је раније, позивајући се "на више извора", да је на подручје Републике Српске стигло 148 руских специјалаца и обавјештајаца и да су они смјештени у три хотела на подручју Лакташа и у Центар за обуку полицијских снага МУП-а Републике Српске на Палама.

Неки федерални медији посјетили су данас Хотел "Сан" у Лакташима гдје су се срели са члановима бројних руских културно-умјетничких друштава који ће вечерас наступити испред храма Христа Спаситеља у Бањалуци.