latinica  ћирилица
02/10/2014 |  12:21 | Аутор: Агенције

Колико често треба посјећивати зубара?

Да ли је одлазак код зубара на сваких 6 мјесеци заиста потребан? Многи мисле да би зубара требало посјећивати на сваких 6 мјесеци – иако то можда није и оно што заправо чине, пише "Би-Би-Си".

Међутим, да ли су ови прегледи заиста потребни је заправо ствар дебате. Притом, чак није ни познато одакле је дошла идеја о два прегледа годишње.

Поједини вјерују да је ово правило сковано у 18. вијеку, знатно прије контролисаних тестова који би могли да провјере његову вјеродостојност.

Особе које имају бројне проблеме са зубима би свакако требало да чешће посјећују зубара, међутим, шта би требало да раде остали?

Током 2000. године три четвртине зубара у Њујорку је у оквиру анкете препоручило прегледе на сваких 6 мјесеци, упркос непостојању студија које би провјериле да ли ова фреквенција посјета заиста прави разлику када су у питању пропадање зуба и болести десни.

Иако и данас многи препоручују прегледе на сваких шест мјесеци, већ неколико деценија постоје људи који сматрају да је овај временски период заправо произвољан. Професор денталног здравља са Универзитетског колеџа у Лондону је 1977. године објавио рад у медицинском листу “Лансет“ у ком скреће пажњу на мањак доказа који би ишли у прилог овој пракси.

Поједине студије откриле су да нема разлике између броја пропалих зуба, пломби или изгубљених зуба код особа које чешће посјећују зубара у поређењу са онима које то не чине, док су друге студије откриле да особе које редовно иду код зубара имају мање пломби.

Када су у питању десни, највећи број истраживања није успио да дође до доказа који би указали на разлику код особа које чешће иду код зубара.

Једна студија открила је посјећивање зубара више од једног пута годишње не прави разлику када је у питању величина тумора приликом дијагнозе рака усне дупље, док је друга указала на то да би тумор могао да буде у напреднијој фази приликом откривања уколико људи нису редовно посјећивали зубара.

Поједина истраживања дошла су до закључка да је здравље зуба било боље код особа које су чешће ишле код зубара, али је могуће да су зубари знали учесталост њихових прегледа па су у складу са тим и третирали пацијенте.

Међутим, упркос бројним неслагањима у вези са бројем посјета зубару, постоји и друга сврха одласка на преглед. Чак и уколико зубар не уочи никакве проблеме, он ће вас ипак подсјетити да наставите да се бринете о вашим зубима и да их чистите на прави начин – иако и око ове теме не постоји консензус.

На самом крају, колико пута ћете заиста сјести у зубарску столицу искључиво зависи од вас, ваших проблема са зубима и процјене зубара.