latinica  ћирилица
02/10/2014 |  12:08 | Аутор: vecernjenovosti

Турска креће у напад на џихадисте

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган могао би ускоро да наложи војсци своје земље да се укључи у борбе против Исламске државе

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган могао би ускоро да наложи војсци своје земље да се укључи у борбу против Исламске државе, преноси Б92.

Влада је у уторак увече упутила парламенту званичан захтјев да дозволи војне акције против џихадиста, али коначну одлуку треба да донесе Ердоган.

У захтјеву је наведено да Турска треба да заузме позиције у првим борбеним редовома, с обзиром да исламисти већ неко вријеме атакују на њену територију дуж границе са Сиријом.

Ипак, Ердоган је и даље склон ставу да је за званичну Анкару најважније да “падне“ режим Башара ал Асада, а такође га је оптужио за помагање Исламске државе.

“Борићемо се против обје пријетње, као и против било које терористичке организације у региону и то ће увијек бити наш приоритет. Ипак, мислим да тоне бомби које су бачене из ваздуха могу само да пролонгирају опасност по нас, а не да је зауставе“, рекао је Ердоган коментаришући нападе САД на ИД.

Продор џихадиста ка Турској навео је званичну Анкару да добро размисли о корацима које може да предузме, нарочито након објаве података да су паравојне формације исламиста заузеле чак 325 од 354 села дуж границе са Турском.