latinica  ћирилица
02/10/2014 |  11:12 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Од еболе умрло више од 3.000 људи

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је јуче да је број заражених смртоносном еболом премашио 6.000 а да је до сада у западној Африци од те болести умрло више од 3.000.
Илустрација - Фото: АП
ИлустрацијаФото: АП

У пет афричких земаља до сада је од тог облика хеморагичне грознице умрла 3.091 особа а инфицирано је 6.574, преноси Франс прес.

С друге стране, Фонд УН за дјецу (УНИЦЕФ) саопштио је да је због смртоносне грознице 3.700 дјеце остало без једног или оба родитеља, а да рођаци одбијају да се побрину за сирочад у страху да се и сами не заразе вирусом.

"Тој дјеци хитно је потребно посветити пажњу и пружити им подршку, многи од њих сада се осјећају нежељено и одбачено", рекао је регионални директор УНИЦЕФ-а за западну и централну Африку Мануел Фонтен, преноси Ројтерс.

Према ријечима експерата, сада је главни задатак да се заустави преношење вируса и осигура лијечење обољелих.

Ројтерс преноси изјаве америчких и афричких здравствених званичника да су успјели напори за сузбијање еболе у Нигерији и Сенегалу, а да наставља ширење вируса у најтеже погођеним земљама - Гвинеји, Либерији и Сијера Леонеу.

У Нигерији није забиљежен од 31. августа ниједан случај еболе што, према једном од три извјештаја америчког Центра за контролу и превенцију ширења зараза, сугерише да је "епидемија еболе у Нигерији можда сузбијена".

У Сенегалу се један обољели опоравио након што је 29. августа потврђено да је тај 21-годишњак инфициран.

Здравствени радници Сенегала регистровали су укупно 67 особа које су биле у контакту с њим, и послије 21-дневног надзора, утврђено је да нису инфицирани, пацијент се опоравио и пуштен је 19. септембра, наводи Ројтерс.