latinica  ћирилица
02/10/2014 |  11:09 | Аутор: РТРС

У Бањалуци више од 90 клизишта

Насеља Лауш, Карановац, Понир, једна су од најугоженијих. Оштећени су дијелови пута, угрожене куће, а киша која не престаје да пада додатно отежава проблеме. Угрожени становници страхују од даљњих одрона, а кажу, не ради се довољно на санацији.
Карановац - клизишта - Фото: РТРС
Карановац - клизиштаФото: РТРС

Клизиште у бањалучком насељу Лауш у Карађорђевој улици, уплашило је становнике. Брдо је почело да се обрушава током ноћи. Тоне земље кренуле су ка кућама, а дијелови асфалта су попуцали.

"Кућа је прилично угрожена, овај зид је мало спасава, али ако би кренуло јаче, није сигурно да би се зауставило", каже мјештанин Милутин Драгојевић. 
Бране Ђукановић из овог насеља каже да су обавијестили надлежне, али да нико не излази на терен.

Слично је  и у насељу Понир, гдје је због клизишта, угрожено више стамбених објеката. Пут према гробљу је непроходан, а угрожена је и водоводна мрежа. Мјештани кажу да се ништа конкретно не ради.

"Све је то било зачепљено. Они су послали технику да само можеш прићи кући. Ништа друго није урађено. Али пошто је и ово дио града, тражили смо 13 сијалица да имамо расвјету да се види барем проћи. Хаос шта се ради", каже Јово Кочић.

Надлежне службе изашле су на терен и направиле записник. Међутим до данас није много урађено, а грађани се плаше нових киша и нових одрона. Не знају шта да раде и коме да се обрате.

"Шта ћемо даље, немамо појма. Коме да се обратимо, гдје год да дођете само су празне приче. Сутра да неко умре, не можемо да га сахранимо", изјава Јово Кочић. 
У градској управи кажу да ће што прије кренути у санацију.

Забринути грађани поручују, санација и поправак су хитни. Нема времена за чекање. Иде јесен и нове кише па зато треба дјеловати, а не чекати.