latinica  ћирилица
02/10/2014 |  10:50 | Аутор: Агенције

Kалијум смањује ризик од можданог удара

Мождани удар је један од водећих узрока смрти у развијеним земљама, према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), само у Америци погађа око 60 одсто жена.
Мождани удар (Фото: Thinkstock) - Фото: илустрација
Мождани удар (Фото: Thinkstock)Фото: илустрација

Али нова истраживања показују да калијум даје наду у смањењу ризика од мождане капи. Од раније је познато да висок унос калијума може да снизи ризик од шлога, али до недавно је било мало података о његовом утицају код старијих жена, пише стручни часопис Строук, a преноси Танјуг.

У новом истраживању је учествовало 90.137 жена у постменопаузи, у доби од 50 до 79 година које су биле праћене око 11 година. Током тог периода код тих жена је контролисан унос калијума, али је биљежена и појава можданог удара и смртност. Просјечан унос калијума показао се ниским, односно само 17 одсто жена је уносило препоручену количину од 3.510 милиграма калијума дневно или више, наводи у свом извјештају СЗО.

Такође се показало да су жене које су уносиле највише калијума, преко 3.194 милиграма дневно, имале 16 одсто мању вјероватноћу да доживе исхемијски мождани удар и 12 одсто мању вјероватноћу да га уопште доживе, у поређењу са женама које су калијум уносиле у најмањим количинама, мањим од 1.926 милиграма. Такође, висок унос калијума био је повезан и с нижим ризиком од смртности. Показало се и да је високи крвни притисак имао утицај на резултате.

Када су се издвојиле само жене без хипертензије, високи унос калијума је био повезан с чак 27 одсто нижим ризиком од исхемијског можданог удара и 21 одсто нижим ризиком од можданог удара уопштено.

Висок унос калијума код испитаница које су имале хипертензију није показао заштитни ефекат на појаву можданог удара, али је ипак запажен мали утицај на смањење ризика од смртности.