latinica  ћирилица
02/10/2014 |  09:45 | Аутор: Агенције

Кина упозорава на "хаос" у Хонгконгу

Власти у Пекингу упозориле да би у Хонгконгу могао настати хаос ако се продемократски протести у тој полуаутономној кинеској области наставе.

Демонстранти су од лидера у Хонгконгу тражили да данас поднесу оставку и најавили да ће у супротном појачати свој протест и окупирати неколико важних владиних зграда.

У извјештају на кинеској државној телевизији синоћ је упућена порука свим становницима Хонгконга да треба да подрже власти у напорима да се поново успостави ред.

Кинески државни листови, гласила Комунистичке партије Кине, у коментарима наводе да "владавина права мора да се очува како би се осигурао здрав развој демократије и политике у Хонгконгу".

Улични протести против власти и недавне одлуке владе Кине да ограничи изборне реформе за прве изборе лидера Хонгконга, почели су у петак, а организовали су их студенти.

Кинеске власти раније су обећале да ће у Хонгконгу 2017. године бити организовани избори, али су касније саопштиле да ће претходно бити неопходно да кинески Одбор за именовање одобри листу кандидата.