latinica  ћирилица
01/10/2014 |  13:22 | Аутор: СРНА

УИО - систем индиректног опорезивања компликован за инвеститоре

Сложеност система индиректног опорезивања и даље је један од највећих проблема с којим се сусрећу страни инвеститори у БиХ, било када је ријеч о улагању капитала или о вођењу послова, речено је на конференцији "Изазови индиректног опорезивања у БиХ", одржаној данас у Сарајеву.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

На конференцији је истакнуто да су приходи од ПДВ-а, акциза и царина значајни за стабилност буџета и одрживу економију, те да конференција представља прилику за размјену мишљења креатора фискалних политика и представника привреде.

И замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди нагласио је важност система индиректних пореза за буџет.

"Индиректни порези чине око 80 одсто прихода у БиХ", рекао је Давиди новинарима, те напоменуо да су они важни и за ентитетске буџете.

Он је додао да даље реформе система индиректног опорезивања морају бити у функцији раста и запошљавања, те ићи у правцу усклађивања са ЕУ.

Директор Управе за индиректно опорезивање Миро Џакула рекао је да је циљ Управе успостављање партнерског односа са свим уредним пореским обвезницима.

"Мишљења сам да БиХ има многе недовољно неискориштене предности за улагање, прије свега квалификовану радну снагу", додао је Џакула.

Предсједник Савјета страних инвеститора БиХ Бранимир Муиџа забринут је трендом смањења пореских обвезника и запослених у реалном сектору, уз истовремени раст броја буџетских корисника.

"Такав тренд је, наравно, дугорочно неодржив. Да би се тренд промијенио, потребне су мудра фискална политика и ефикасан административни апарат", закључио је Муиџа.

Данашњу конференцију организовао је Савјет страних инвеститора БиХ у сарадњи са Делегацијом ЕУ, а под покровитељством Савјета министара БиХ.

Чланови Савјета страних инвеститора уложили су у БиХ више од девет милијарди КМ и запошљавају више од 13.000 грађана БиХ.