latinica  ћирилица
30/09/2014 |  10:22 | Аутор: РТРС

Приједор: 100 година тениса у граду на Сани

Тениски клуб "Др. Младен Стојановић" из Приједора ове године обиљежава сто година постојања.

Овај јубулеј био је повод да се Приједорчани присјете настанка тениса у њиховом граду, почевши од давне 1914. године.

Иво Кобау је један од најстаријих приједорских тенисера, који се и данас сјећа како је његова генерација послије Другог свјетског рата развијала тенис у граду на Сани.

"Ја сам један од првих тенисера који су почели играти овдје, послије рата 1948. године. Један сам од људи који су "обновили" тенис. На простору данашњег тениског клуба биле су баште. Моја генерација је 1948. године посјетила у Загребу Дејвис куп меч између Југославије и Италије. Тако смо се загријали за бијели спорт", рекао је Кобау.

Успјех приједорских тенисера често није био препознат у правом свјетлу, али љубитељи тениса сматрају да сама чињеница која говори о стотину година постојања тениса у овом граду и јесте највећи успјех.

"Битан културолошки и спортски дух гајимо у једном граду, и ако је Приједор по нечему препознатљив онда је и по ових стотину година тениса. Ми смо га приближили свим људима. Покушали смо да направимо један отклон ка иностранству. Довели смо овдје најбоље играче. Нашу смо дјецу одвели у свијет, у Њемачку. Тенис из Приједора, као један од извора културолошко-спортских садржаја, је досегао до граница готово цијеле Европе и Америке", рекао је некадашњи тенсер Милан Кнежевић.

Кроз тениски клуб града на Сани прошли су многи Приједорчани, међу њима и доктор Младен Стојановић. Због тога овај јубилеј оживљава успомене на многе значајне Приједорчане.

"Спорт у Приједору данас обиљежава један значајан јубилеј. То је за све спортове нешто изузетно. Велики је допринос тенисера свему што се дешава овдје. Град Приједор изузетно цијени тенис. Кроз тениски клуб прошли су многи значајни Приједорчани, од доктора Младена Стојановића па на даље", казао је градоначелник Приједора Марко Павић.

Тенис у граду на Сани и даље ће бити у центру збивања. Млади нараштаји који су све више загријани за бијели спорт најбоља су гаранција успјеха тениса у Поткозарју.