latinica  ћирилица
29/09/2014 |  12:36 | Аутор: СРНА

Лавров: Проширење НАТО-а грешка

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оцијенио је да је проширење НАТО-а грешка, чак и провокација у одређеном смислу.

"То је на неки начин неодговорна политика која поткопава опредјељење да се гради систем једнаке и подијељене сигурности у Европи. Једнаке за све, без обзира је ли је нека земља чланица овог или оног блока или не", оцијенио је Лавров.

Он је за "Дневни аваз" рекао да су се послије престанка постојања Варшавског пакта појавили неки радикални гласови у Европи који су сугерисали да би требало, ако не размонтирати НАТО, онда бар промијенити одговорност ОЕБС-а.

"Да се то догодило, ситуација би била потпуно другачија", истакао је Лавров.

Према његовим ријечима, структура би исто тако била комплетно другачија, јер би сви били једнаки партнери легално обавезујућег аранжмана који би се бавио сигурношћу.

"Изабрана је другачија стаза и игнорисана су обећања да ће проширење НАТО-а бити лимитирано, или да неће бити распоређена /војна/ инфраструктура на територију земаља нових чланица", рекао је Лавров.

Одговарајући на питање како Москва гледа на могућност даљег приближавања западног Балкана у чланство у НАТО, Лавров је рекао да се то у Москви доживљава као "погрешна политика и провокација Сјеверноатлантског војног савеза".

На питање како гледа на чињеницу да Србија брже од својих комшија БиХ, Црне Горе и Македоније креће према чланству у ЕУ, Лавров је рекао да "политичари на власти у Београду редовно увјеравају службену Москву да се то неће негативно одразити на односе Србије са Русијом".

Шеф дипломатије Руске Федерације потврдио је да ће руски предсједник Владимир Путин посјетити Београд у оквиру прославе Дана ослобођења главног града Србије.

"Посјета предсједника Путина поклапа се са 70 година ослобађања Београда од нацизма. Предсједникова посјета је планирана да би коинцидирала са прославама које ће се догодити у главном граду Србије", рекао је Лавров.