latinica  ћирилица
29/09/2014 |  12:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Јапан: Обустављена операција спасавања око вулкана

Страхује се да је број жртава у ерупцији вулкана Онтаке у Јапану, који је изненада прорадио протеклог викенда док је планина била пуна шетача и излетника, достигао 36, али потрага је данас обустављена због страха од раста нивоа отровних гасова.
Спасилачке службе преносе страдале планинаре - Фото: АП
Спасилачке службе преносе страдале планинареФото: АП

До сада је потврђена смрт десет људи у првој фаталној ерупцији вулкана од 1991. године, док су 63 особе повријеђене. Осам особа се води као нестало, али званичници су саопштили да би неки од њих могли да буду међу онима који су страдали.

Спашавање настрадалих око вулкана Онтаке

Више од 1.100 ватрогасаца, полицајаца и војника учествује у операцији спасавања и потраге за преживјелима у покушају да спасу на десетине планинара за које се претпоставља да су остали заробљени на планини када је, без упозорења, из гротла почео да излази пепео, камење и пара док је излетиште било пуно туриста и шетача.

Ерупција вулкана Онтаке у Јапану

Густи прекривач пепела дебљине 20 центиметара покрио је велико подручје вулкана приморавши у једном тренутку око 150 људи да потраже уточиште у планинским скровиштима.
Ерупција на планини Онтаке високој 3.067 метара у централном Јапану избила је у суботу послијеподне, избацујући густ бијели дим и пепео и до 10 километара у вис.