latinica  ћирилица
29/09/2014 |  08:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Влада Хонгконга повукла полицију са улица

Влада Хонгконга саопштила је данас да је повукла интервентну полицију са градских улица пошто су продемократски протести почели да се смирују.
Протести у Хонгконгу - Фото: АП
Протести у ХонгконгуФото: АП

Портпарол владе у Хонгконгу је у саопштењу такође позвао демонстранте да напусте подручје протеста што је мирније могуће, пренио је Ројтерс.
Полиција Хонгконга је употријебила сузавац и пендреке у настојању да растјера на хиљаде продемократских демонстраната у граду протеклог викенда који су се окупили у знак отпора Пекингу и намјери кинеских власти да ограничи демократске реформе.

Лидер Хонгконга Леунг Чун-јинг изјавио је јуче да ће Влада, ускоро, покренути нову рунду консултација о изборној реформи послије насилних сукоба између полиције и продемократских активиста током викенда и позвао становнике метрополе да се не прикључују илегалним протестима.
Леунг, међутим није дао временски оквир за консултације, док је полиција поставила барикаде на градским улицама да би блокирала на хиљаде продемократских демонстраната који су опколили сједиште градске владе да би убрзали планове да "угасе срце глобалног финансијског чворишта".

Лидери и присталице покрета "Окупирајте центар с љубављу и мирољубиво", од којих су многи носили пластичну одјећу с рукавима и наочаре као одбрану од евентуалног испаљивања сузавца, позвали су остале да се придруже протесту да би се извршио притисак на Пекинг да дозволи слободне изборе у тој бившој британској колонији која је 1997. враћена Кини на управу.

Бивша британска колонија постала је посебан административни регион Кине 1997. пошто је истекао закуп послије 99-годишњег држања Нових територија - сјеверно од острва Хонг Конг.