latinica  ћирилица
29/09/2014 |  08:07 | Аутор: Агенције

Додијељене награде "Мухамед Али"

Хуманитарне награде "Мухамед Али" додијељене су појединцима за хуманитарни рад и допринос својој заједници.

На свечаности којој су пристувовале многе спортске звијезде које су подржале чувеног боксера у борби 1960. година с властима.

На свечаности у Луисвилу били су звијезда америчког фудбала Џим Браун и легендарни кошаркаш Бил Расел, који су, међу другим многобројним спортистима, подржали Алија када је одбио да иде у рат у Вијетнаму.

Када је Али одбио да оде у војску због чега је имао проблема с властима, Браун је желио да помогне, али је прво лично желио да чује разлоге зашто боксер није желио у рат.

Браун је с групом истакнутих црних спротиста два сата пропитивао Алија у Кливленду 1967. године. Боксер није избјегавао питања, остао је при својим начелима наводећи вјерска уверења као разлог да не иде у војску.

Десетак спортиста, међу којима је био и тада млади Карим Абдул-Џабар, изашло је са састанак који је познат као "Алијев самит" и јавно га подржало.

"Људи су добили одговоре које су хтјели", рекао је Браун током церемоније додјеле награда.

Награде је добило шест младих људи, а међу ранијим добитницима су Браун, као и глумица Сузан Сарандон и хип-хоп музичар Комон.

Браун се послије позирања с чувеним шампионом нагнуо ка њему и, како је касније навео, рекао: "Ти си највећи свих времена".

Иако је фокус синоћне церемоније био на времену када је Али био у клинчу с властима, познати спортисти су сада у углу уз Алија који се бори с Паринсоновом болешћу.

Алију је одузета титула свјетског шампиона у тешкој категорији 1967. и био је осуђен због избјегавања војске. На крају је послије четири године побиједио када је Врховни суд САД пресудио у његову корист.

Титулу је повратио 1974. побиједивши Џорџа Формана у Киншаси у чувеној борби "Rumle in the Jungle". Годину дана касније побиједио је Џоа Фрејжера у "Thrilla in Manila". Посљедњу титулу је освојио 1978. каода је побиједио Лиона Спинкса.

Браун, истакнути борац за људска права и борац против насиља, рекао је да Али био "херој за многе младе у земљи, црне и бијеле".

"Овдје сам да мотивишем што више људи што могу у овој земљи да погледају насиље... и слабо образовање које многа дјеца добијају", рекао је Браун.