latinica  ћирилица
28/09/2014 |  16:43 | Аутор: СРНА

Угљевик: Годишњица освештања цркве у Мезграји

Служењем литургије, избором кумова цркве и поменом погинулим борцима Мезграје, општина Угљевик, обиљежена је годишњица освештања цркве у Мезграји.
Угљевик - обиљежена годишњица освештања црвке у Мезграји - Фото: СРНА
Угљевик - обиљежена годишњица освештања црвке у МезграјиФото: СРНА

Црква је посвећена преносу моштију Светог архиђакона Стефана. Протејереј Душко Танацковић, парох угљевички, рекао је да је храм изграђен 2012. године у врло кратком року.

"У Мезграји је основана прва хришћанска заједница, која је припадала манастиру Тавна. Као свештеник сам поносан, јер је црква изграђена уз помоћ мјештана који су добри вјерници", нагласио је Танацковић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић присуствовао је свечаности у Мезграји и рекао да окупљање у цркви представља основ очувања традиције и обичаја српског народа.

"Ово је рудно подручје општине Угљевик, а у овој мјесој заједници смо много тога урадили, почев од изградње путева, водовода, школе...Ово треба да буде добар примјер како се улаже у рударским и мање богатим мјестима", рекао је Перић.

Он је додао да је учињено много тога да би се очувала вјера, традиција и култура српског народа у Мезграји. За изградњу храма у Мезграји, општина Угљевик из буџета је издвојила око 60.000 КМ.