latinica  ћирилица
28/09/2014 |  16:29 | Аутор: РТС

Вучић: Србија поштује права свих људи

Премијер Србије Александар Вучић захвалио је свима који су омогућили да "парада поноса" прође данас без инцидената и истакао да је држава показала да поштује права свих људи у Србији. Није почињено ниједно кривично дјело током шетње, рекао је Вучић.

Вучић је захвалио грађанима што су озбиљношћу и одговорношћу током одржавања "параде поноса" показали да разумију позицију у којој се Србија налази. Премијер је потврдио и да је дошло до сукоба припадника Жандармерије са његовим братом Андрејем и двојицом припадника премијеровог обезбјеђења.

- Људи су се извинили и не улазим у то што су радили, али ни Андреј, нити ова двојица дивних момака, неће приватно никога тужити - рекао је Вучић, и додао, да је стигло и извињење команданта Жандармерије Миленка Божовића.

- Не постоји, бар не до сада, ниједан кривична пријава, сем више прекршаја који су извршени и то треба да свима служи на част - рекао је Вучић, и нагласио, да никада није крио да су за њега постојале важније теме од Прајда.

- То треба да нам служи на част - рекао је Вучић, и додао, да ове године послије "параде поноса" у свијет нису отишле слике полупаних излога и града.  Он се захвалио грађанима, а посебно Београђанима, јер су, како је навео, с великом озбиљношћу, љубављу према свом граду и одговорношћу показали да разумију у којој је позицији Србија истовремено поштујући различитости.

Вучић је додао да "парада" није организована ни зато што је то услов за улазак у ЕУ, нити зато што "смо наклоњенији геј популацији него цркви", већ зато што хоћемо да покажемо да се у држави поштују Устав и закони и права свих људи".

- Оно што свима могу да обећам је да ће Устав и закони важити једнако за све у Србији - поновио је премијер. "Наш посао је да тај устав и законе поштујемо и спроводимо ма колико нам то не било некад лако или долазило у колизију са нашим личним увјерењима", рекао је Вучић.

Премијер је навео да су пред Србијом много већи изазови, реформе и резови, који не могу да се заврше без јасних правила, и истакао да је држава сада показала да може да спроводи та правила.

Упитан колико је коштало ангажовање полицајаца у Београду, Вучић је одговорио да је скупо коштало, "много више него што бих желио да нас је коштало".