latinica  ћирилица
28/09/2014 |  14:19 | Аутор: СРНА

Рафтер регата из Српске стигла у Београд

Друга рафтинг регата Бањалука - Београд стигла је данас у престоницу Србије, након 18 дана и 505 километара пловидбе.

Регату од осам чамаца са осам рафтера, које је предводио предсједник Рафтинг савеза Републике Српске Александар Пастир, на пристаништу Југословенског ријечног бродарства дочекала је министарка породице, омладине и спорта Српске Нада Тешановић. Она је након дочека регате рекла, да је то доказ да ријеке спајају људе и да су специјалне везе Српске са Србијом оствариве и реалне.

"Надам се да ћемо идуће године реализовати рафтинг и са рафтерима из Словеније, Хрватске, Србије и Црне Горе и да ће то бити још љепша манифестација", рекла је Тешановићева, која је на руској витешкој "Лађи Словена" дочекала рафтере у београдском пристаништу.

Истакла је да је рафтинг много више од спорта, јер треба употријебити изузетну снагу, вољу и љубав да би се прешло 510 километара, колико су прешли ове године рафтери, уз невријеме и кише и све шти их је пратило. Подсјетила је и на значај који су имали рафтери приликом спашавања у недавним поплавама.

Министарка је честитала свим рафтингашима и захвалила се рафтинг савезима Србије и Српске што су уприличили лијепу и занимљиву манифестацију, и нагласила, да је циљ био да се повеже цјелокупне територије Српске и Србије са рафтинг клубовима, пошто неке општине нису имале те клубове, па су се договориле да их оснују.

Рафтере су дочекали и замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић, помоћник министра туризма Републике Српске Александра Трифковић, директор Представништва Српске у Београду Млађан Цицовић, директор ТО Бањалука Остоја Барашин и предсједник Рафтинг савеза Србије Борис Пурјаков, као и чланови руског Удружења за очување православних витешких традиција "Сверуски витезови" са витешком лађом.

Бркићева је рекла да су туристички потенцијали Бањалуке, Републике Српске, Србије и региона велики и да нису у потпуности искоришћени и да је ова друга регата Бањалука-Београд прилика да се то промовише, те да је то сјајан спортско-туристички догађај.

Александар Пастир је рекао да је регата била успјешна и да су у неким градовима кроз које је прошла основани клубови, као што су Шамац и Бијељина, а негдје је одржана показна вјежба спасавања, као у Сремској Митровици.

Регата је из Бањалуке кренула 11. септембра, а учесници су, веслајући ријекама Врбас и Сава, прошли кроз Лакташе, Србац, Брод, Шамац, Орашје, Брчко, Бијељину, Сремску Митровицу, Шабац и Обреновац, а циљ је био у Београду.

"Мисија овог несвакидашњег догађаја на води је добијање међународног карактера, додатно јачање специјалних и паралелних веза Србије и Републике Српске, као и промоција наутичког туризма и екологије у свим општинама на рути регате", саопштено је из Рафтинг клуба "Кањон".