latinica  ћирилица
28/09/2014 |  11:44 | Аутор: РТРС

Почела Парада поноса, Београд под опсадом

У Београду је почела Парада поноса. Центар Београда од раног јутра је под полицијском блокадом. Јаке полицијске снаге, са опремом за разбијање демонстрација, оклопним возилима блокирале су све улице ка ужем центру града. Премијер Србије Александар Вучић поручио је да не смије бити насиља, јер се у Србији Устав и закон поштују.

Колона учесника геј параде кренула је од зграде Владе Србије Улиcom Кнеза Милоша, а јаке полицијске снаге са опремом за разбијање демонстрација обезбјеђују поворку.
Учесници геј параде упућивали су повике према Вазнесењској цркви, са које су се чула звона током проласка колоне. У поворци се налазе потпредсједник Владе Србије Кори Удовички, градоначелник Београда Синиша Мали, шеф Канцеларије Владе Србије за сарадњу са ЕУ Тања Мишчевић, амбасадори Њемачке, Холандије, Норвешке, Италије, САД, шеф Канцеларије ЕУ Мајкл Девенпорт и двојица посланика њемачког Бундестага, као и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Учесници поворке носе заставе дугиних боја и шарене балоне, као и транспаренте на којим пише "Понос за све", "За све жртве насиља у Србији" и "Љуби педера".

Колону прати велики број новинарских екипа. Према неким процјема, учесника колоне је неколико стотина, а обезбјеђује их око 7.000 полицајаца. Све околне улице око трасе поворке су затворене за саобраћај.

Колона се упутила ка Скупштини Србије, а одатле ће преко Трга Николе Пашичћа доћи до Скупштине града Београда.

Од Ресавске улице до Студентског култуног центра такође је пуно полиције, а затворени су и сви пролази и пасажи, укључујући и Крунску улицу, који воде ка Улици кнеза Милоша.
Испред зграде Владе Србије у Немањиној улици такође је пуно полиције, као и на раскрсницама Улице кнеза Милоша и Немањине, као и Улице кнеза Милоша и Бирчанинове улице.

На градским улицама су и припадници саобраћајне полиције на моторима, док центар града надлијеће полицијски хеликоптер.
Испред Дома Народне скупштине на Тргу Николе Пашића такођу су присутне јаке полицијске снаге које су, како јавља репортер Танјуга, под пуном опремом за разбијање демонстрација.

Београд под опсадом

На Тргу Славија и на Тргу републике налази се кордони жандармерије, "марице", борна кола, џипови и кола Хитне помоћи.
Посебно је појачано обезбјеђење око амбасада у Крунској улици и у Улици кнеза Милоша.

Владу Србије, тачније мјесто одакле је кренула шетња надлијеће хеликоптер, а поред су паркирана борна кола са воденим топовима.

Организатори Прајда су јуче најавили да ће учесници моћи да дођу из три правца - из правца Славије, из правца Кнеза Милоша од Лондона и из правца Жељезничке станице гдје ће бити и улаз за новинаре.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да током одржавања геј параде у Београду не смије бити насиља, јер се у Србији поштује Устав и закон.

Истакао је да нико не смије никога да угрожава и да нико, против било кога, не смије да користи насиље. "Очекујем да ти што шетају буду срећни што шетају. Надам се да неће бити насиља. Не бих био искрен када бих рекао да сам одушевљен свим тим, али држава ће да ради свој посао ", рекао је Вучић. Премијер Србије навео је да у земљи има безброј других проблема, тако да он лично, каже, нема снаге да се бави парадом, преносе београдски медији.

Пријетио полицији аутоматском пушком

Београдска полиција привела је двојицу мушкараца у центру Београда, послије десетоминутних преговора, пошто је један од њих полицији пријетио аутоматском пушком.
У полицији су објаснили да су током пријеподнева обављане само рутинске контроле, те да се у овом тренутку не може говорити о привођењима.
Како је јавио репортер Танјуга са лица мјеста, полиција је двојицу мушкараца затекла у аутомобилу око 11.40 сати у хаустору зграде у улици Светозара Марковића 54.
Једног до њих, којем је окрвављена глава, полиција је одмах извела из аутомобила, док је други остао у колима пријетећи аутоматском пушком.
Послије десетоминутног преговарања, мушкарац из аутомобила се предао, након чега су он и његов пријатељ приведени.
Још није познато ко је мушкарцу нанио повреде ни који су разлози за интервенцију припадника Министарства унутрашњих послова Србије, као ни да ли то има било какве везе с Парадом поноса која се одржава у Београду.