latinica  ћирилица
28/09/2014 |  10:09 | Аутор: СРНА

Ратници за "Исламску државу" огромна пријетња за БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић сматра да ће држављани БиХ, који одлазе да се боре на страни "Исламске државе", по повратку кући представљати огромну безбједносну пријетњу, не само за БиХ, већ за цио регион, па и Европу.
Игор Радојичић, предсједник НСРС - Фото: РТРС
Игор Радојичић, предсједник НСРСФото: РТРС

Радојичић је истакао да је Република Српска годинама упозоравала међународну заједницу на реалне терористичке пријетње, да постоје фундаменталистичке ћелије, па чак и читава села у БиХ која представљају потенцијалну опасност.

"Међутим, међународна заједница је та наша упозорења упорно игнорисала и маргинализована. Нису хтјели да нас чују", рекао је Радојичић за новосадски "Дневник".

Подсјетивши да велики број држављана БиХ учествује у ратовима у Срији и Ираку на страни "Исламске државе", Радојичић је рекао да ће ти људи по повратку у БиХ донијети са собом оно у шта су и раније вјеровали, али сада у још екстремнијем облику, што може да представља огромну безбједносну пријетњу.

Он је категорично одбацио тврдње неких западних медија да инситирање Републике Српске на референдуму о независности може БиХ увести у нови рат.

"Да буде сасвим јасно - рат никоме не треба, нити било какви сукоби у БиХ.
Када је ријеч о Републици Српској и њеном руководству, не постоји авантуризам те врсте да би било ко из било ког разлога на било који начин испровоцирао ратне сукобе у БиХ", рекао је Радојичић.

Говорећи о подизању крста на Златишту изнад Сарајева као знак сјећања на 6.500 погинулих Срба у том граду током рата у БиХ, Радојичић је истакао да тај чин нема никакве везе са предстојећим изборима.

"Прича о крсту на Златишту уопште није везана за предстојеће изборе у БиХ, него за начин обиљежавања страдања Срба у Сарајеву током рата у БиХ. Највећи проблем у вези са крстом је што нема сагласности, али ни воље федералне стране да се о томе чак и разговара, јер она ни не признаје чињеницу да је велики број сарајевских Срба страдао током рата", рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је протеклих година било захтјева да се обиљежи страдање сарајевских Срба у претходном рату и да све то вријеме траје расправа о локацији, али и форми адекватног обиљежја - да ли је то капела, црквица, камена плоча, крст.

"Нажалост, као и готово све друго у БиХ и питање крста на Златишту сада се покушава искористити у дневнополитичке сврхе. Сигурно да није добро да се политика на такав начин уплиће у причу о страдању сарајевских Срба у рату у БиХ", рекао је Радојичић.

Он је истакао да Београд не игра деструктивну улогу у БиХ и да политику Србије "и Бањалука и Сарајево" не видим као контроверзну, јер је она формално омогућена Дејтонским споразумом.

"У међународним медијима се често пренаглашава улога Београда у овој или оној политичкој кризи или догађању унутар БиХ. Иначе, мислим да ће у временима која долазе Србија бити све више фокусирана на властите европске интеграције, а мање на питање комшилука, укључујући ту и БиХ", рекао је Радојичић.