latinica  ћирилица
27/09/2014 |  20:22 | Аутор: РТРС

И анонимни пекар у трци за предсједника!?

У трци за побједу на изборима, политичке партије, чини се, не ослањају се само на гласове бирача. Већ се неко вријеме прича о изборном инжењерингу и појави независних кандидата за предјседника Републике Српске, а који немају намјеру да озбиљно учествују на изборима.

Огњен Тадић за свог возача који је, такође, предсједнички кандидат рекао је да он то ради како би, у ствари, спријечио изборни инжењеринг.

На списку ЦИК БиХ је укупно пет независних кандидата за предсједника Републике Српске.
У Пекари у Трну, код Лакташа, пронашли смо Петрита Ченаја, кандидата који још није залијепио ниједан предизборни плакат. 

Ако мјештане Трна упитате за Ченаја, одговориће вам да га знају као пекара. Ни комшије не знају да им је хљеб који су купили, замијесио управо кандидат за предсједника Републике.

За разлику од Младена Нешковића и Владана Марковића, возача и тјелохранитеља предсједничког кандидата Огњена Тадића, о Ченају се скоро ништа не зна. Не јавља се на број који је оставио као контакт у ЦИК-у, не појављује се на предизборним скуповима. Не лијепи плакате. У пекари чији је власник, дочекала нас је радница и његов рођак, који су нам рекли да га не смију пробудити, јер је цијелу ноћ мијесио хљеб. О његовој предизборној кампањи не знају ништа.

Ни приликом другог доласка наше екипе, Ченај није био расположен за разговор, како су нам рекли отишао је на пут.

Нејасно је гдје је и како Ченај нашао двије хиљаде потписа подршке, јер нико у његовој околини и не зна да се кандидовао, ни који су мотиви предсједничког канидата који не жели да се појављује у јавности. Само кандидатура ЦИК-у коштала га је 7.000 КМ. Како сазнајемо, предсједнички канидат, Ченај, већ је имао пекаре у Зрењанину и Бијељини иза којих су остали дугови.

Мотив независних каднидата могао би бити изборни инжењеринг, кажу у коалицији невладиних организација Под Лупом. Простом рачуницом, више кандидата значи и више чланова бирачких одбора. Уколико једна партија именује све чланове једног бирачког одбора, постоји могућност за крађу или манипулисање гласовима.

Нејасно је да ли је то урадио и Петрит Ченај и за коју партију. Апсурдно је да неко ко и не жели да излази у јавности издвоји 7.000 КМ за кандидатуру. Исто то урадили су Владан Марковић и Младен Нешковић. О својим мотивима за кандидатуру Марковић нам је прво рекао да мора да се консултује, не наводећи с ким, послије се није јављао на телефон. Нешковића данас нисмо могли добити.