latinica  ћирилица
27/09/2014 |  19:31 | Аутор: Агенције

Нови удари на Исламску државу

Ваздухопловне снаге САД и коалиционих партнера извеле су нове ударе против екстремистичке Исламске државе у Сирији и Ираку, саопштио је Пентагон.
Америчке летjелице на путу ка Исламској држави у Сирији - Фото: АП
Америчке летjелице на путу ка Исламској држави у СиријиФото: АП

Седам мета коалициони партнери погодили су у Сирији, уништена је зграда Исламске државе, као и два наоружана возила на граничном прелазу у курдском граду Кобане, који је под опсадом. Три удара изведена су у Ираку, југозападно од Ербила

У прву мисију у Ираку у току дана су одлетјела и два борбена авиона британских Краљевских ваздухопловних снага, дан након што су посланици парламента одобрили ваздушне ударе. Међутим, детаљи мисије нису познати.

Америчко-арапска коалиција је први пут гађала базе Исламске државе у пустињи провинције Хомс, навела је сиријска Опсерваторија за људска права. У провинцији Алеп, коалиционе снаге су погодиле неколико циљева џихадиста у Минбеџу, а  коалиционе снаге гађале су и град Рака у коме је сједиште џихадиста.

Муалем: Коалиција нема међународни легитимитет

Шеф сиријске дипломатије Валид Муалем каже да Дамаск и даље сумња у истинске намјере коалиције за борбу против Исламске државе. Додаје да то што САД информишу Сирију о ударима које наносе по Исламску државу не значи да Сирија то одобрава. 

"На жалост, америчка коалиција, која наноси ударе Исламској држави, формирана је без одобрења Савјета безбједности УН. То значи да нема међународни легитимитет", рекао је Муалем послије сусрета са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом на маргинама 69. засједања Генералне скупштине УН.

Муалем каже да су САД информисале Дамаск да ће ваздушни удари трајати три године. Додаје да се Сирија не противи да питање удара коалиције на исламисте на сиријској територији буде стављено пред Савјет безбједности УН.