latinica  ћирилица
27/09/2014 |  19:21 | Аутор: РТРС

За борачке категорије издвојено 350 милиона КМ

Из Буџета Републике Српске, ове године за законом загарантована права ветерана Одбрамебено-отаџбинског рата Војске Републике Српске, издвојено је 350 милиона КМ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић данас је посјетио мајку двојице погинулих бораца Војске Републике Српске Анђу Стојановић, која сама живи у брчанском насељу Грбавица.  Ђокић је посјетио мајку двојице погинулих српских бораца поводом крсне славе њене породице – Крстовдана, уручивши јој пригодне поклоне.

"Немам више с ким ни крсни хљеб да преломим. Муж ми је умро прије двије године. Кћерка је у иностранству. Остаје непреболна туга за синовима Зораном и Војком које изгубих на почетку рата. Хвала свима који брину о мени, а посебно Борачкој организацији која ми је подигла ову кућу", рекла је Анђа.

Војко (1964) је погинуо у Брчком и сахрањен је на грбавичком гробљу, док посмртни остаци његовог годину дана старијег брата Зорана, који је живот изгубио у селу Липовац, ни послије 22 године нису пронађени.

Ђокић је рекао да данас није први пут у посјети Анђи Стојановић и поручио да ће Република Српска наставити да брине о овој, али и другим мајкама палих српских бораца.

"Ми ћемо и убудуће да бринемо о њој. Она не смије да буде сама, као ниједна од многих мајки у Републици Српској које су за слободу и ову земљу дале своје синове", рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да Република Српска, у складу са својим могућностима, годишње издваја за стамбене и социјално-економске потребе породица палих бораца 350 милиона КМ.

"У току је изградња 683 стана за породице палих бораца, тако да ће до краја ове године бити усељене 774 стамбене јединице намијењене тим породицама. С обзиром на то, да веома споро тече идентификовање посмртних остатака Срба убијених током рата, одлучили смо да те послове убудуће врше форензичари из Републике Српске", каже Ђокић.

Насеље Грбавица је у минулом одбрамбено-отаџбинском рату остало без више од половине становника.