latinica  ћирилица
27/09/2014 |  18:18 | Аутор: sportske.net

Године пролазе, он траје

"Принц Рима" данас пуни 38 година.

Легенда "Вучице" је најбољи стријелац Серије А од активних играча, други на вјечној листи, изгледа да нема намјеру да се повуче док не стигне легендарног Силвија Пиолу.

Рома је прошле недјеље гостовала у Парми и однијела цијели плијен са "Тардинија", а нарочито упечатљива сцена била је када је велики пријатељ Франческа Тотија, Антонио Касано, пришао тренеру Донадонију да прокоментарише његову асистенцију за гол Љајића.

"Фантантонио" је пожелио да буде поштеђен задатака у дефанзиви као Тоти, али толики кредит тешко да ико може да добије у Италији.

Не треба објашњавати због чега је то тако, бројке и његова фудбалска магија говоре саме за себе.

Тотију је ово 22. сезона у Роми за коју је до сада наступио преко 700 пута (апслоутни рекордер) и постигао рекордних 290 голова - најбољи је стријелац у историји клуба како у евротакмичењима, тако и у домаћем шампионату.

 

 

 

За "Вучицу" је у Серији А до сада одиграо 563 утакмице, дао је 235 голова, забиљежио 143 асистенције.

Једини је Силвио Пиола постигао више голова од нејга у националном шампионату Италије (274), тешко је очекиват да Тоти може да га стигне с обзиром да има пуних 38 година, мада никад не реци никад.

"Il Rei di Roma" је два пута био играч године Серије А, два пута је нејгов гол биран за најљепши, једном је био најбољи стрелац сезоне.

Има само једну освојену титулу првака Италије из 2001. године. Рома је ове сезоне најозбиљнији ривал Јувеу за Скудето, због самог фудбала би било дивно када би се Тоти од њега опростио као шампион Италије.

Додајмо и да боје националног тима бранио осам година, за "Азуре" је одиграо 58 утакмица, дао 9 голова и опростио се од дреса са државним грбом након освајања Мондијала у Нјемачкој 2006. године.