latinica  ћирилица
27/09/2014 |  17:11 | Аутор: klix.ba

Зашто је до сада само једна особа излијечена од ХИВ-а?

До данашњег дана, само је једна особа излијечена од вируса ХИВ-а. У питању је тзв. "берлински пацијент", Тимоти Реј Браун, али нико не може са стопостотном сигурношћу да објасни на који је начин излијечен. Ипак, нова студија даје неке одговоре.

Нови експеримент спроведен на мајмунима показао је како је ријетка генетска мутација код особе која је Брауну донирала коштану срж уствари играла највећу улогу у његовом излијечењу.

Браунов ХИВ је искоријењен 2007. године, када је у Њемачкој подвргнут третману лијечења леукемије, рака бијелих крвних зрнаца. Приликом лијечења леукемије, Браун је најприје третиран радијацијом, а потом је примио нову коштану срж здравог донора.

Након третмана, не само да је Браунова леукемија била у ремисији, него се и ХИВ вирус смањио на ниво који није могао да се детектује у организму. Иако Браун од тада никад више није узимао антиретровиралне лијекове које иначе узимају пацијенти заражени ХИВ-ом, а који за циљ имају одржавање имунитета и држање вируса под контролом, ХИВ се у његовом организму никад више није појавио.

Три могућности за овакав сценарио

Разлог зашто је вирус нестао из Брауновог организма и не може се детектовати је могућа ријетка генетска мутација коју је имао здрави донатор коштане сржи, који имунолошке ћелије ЦД4-Т, које су главна мета ХИВ вируса, чини отпорним. Ова мутација, познатија као "делта 32", резултира мутирањем имунолошких ћелија које спречавају вирусу да уђе у ћелију.

Такође, постоји могућност и да је радијација убила све ћелије у Брауновом организму које су биле инфициране ХИВ-ом. Трећа могућност је да су нове имунолошке ћелије (које су настале након трансплантације коштане сржи) напале Браунове оригиналне ћелије, чиме су уништиле све резервоаре ХИВ-а који су преживели радијацију.

Међутим, која је од ових могућности најближа истини?

Студија, која је 25. септембра објављена у журналу ПЛОС Патхогенс, а коју је заједно са својим колегама спровео др Гуидо Силвестри, патолог на Ејмори универзитету у Атланти, укључио је експеримент са три мајмуна.

Мајмуни су били заражени СХИВ-ом, "животињском" верзијом ХИВ-а, вирусом који је јако сличан ХИВ-у, и код животиња узрокује болест сличну АИДС-у. Мајмуни су неко вријеме примали антиретровиралне лијекове, а прошли су и третман радијације, и примили сопствену коштану срж која је била сачувана још из периода прије него што су заражени СХИВ-ом.

Истраживачи су открили како је радијација убила већину имуних ћелија, укључујући и 99 посто ЦД4-Т ћелија. Ове ћелије се боре против ХИВ-а, а њихов повећан број сугерише присуство овог вируса у организму.

Резултат студије је оставио отворену могућност како је радијација можда кључни корак у излијечењу Брауна од ХИВ-а, али ипак, након третмана, кад су мајмуни престали да узимају антиретровиралне лијекове, вирус се брзо вратио у њихов организам.

Један је мајмун у међувремену морао бити еутанизиран усљед отказивања функције бубрега, али у његовим је ткивима приликом обдукције детектовано присуство ХИВ-а, што показује како ниједан од три мајмуна није излијечен третманом.

Студија је показала како, иако радијација може снизити ниво ХИВ-а, она није довољна да би се елиминисали сви резервоари вируса. Такођер, претпоставља се да је у случају "берлинског пацијента" највјероватније улогу одиграла ријетка генетска мутација.

Третман којим се лијечио Браун покушао је да буде примјењен и на најмање два друга ХИВ пацијента који су такође имали лимфом, врсту рака. Ипак, донори здраве коштане сржи нису имали ријетку генетску мутацију ЦЦР5 гена. У једном тренутку, пацијенти су наизглед били потпуно излијечени од ХИВ-а, али вирус би се за неколико мјесеци поново вратио, тако да су морали да буду враћени на терапију антиретровиралним лијековима.