latinica  ћирилица
27/09/2014 |  15:44 | Аутор: СРНА

Требиње: Откривен споменик Недељку Видаковићу

Споменик Недељку Видаковићу, ратном команданту Бобанске чете Требињске бригаде Војске Републике Српске, свечано је данас откривен у Српској улици у Требињу поводом 20 година од његове погибије.

У присуству више стотина Требињаца, представника јавног живота града и делегација општина источне Херцеговине и општинских борачких организација, споменик су открили представници породице Видаковић и породица његових погинулих сабораца из Бобанске чете Требињске бригаде.

Споменик је освештао епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је истакао да је жртва Недељка Видаковића за данашње генерације "поука да живот вриједи онолико колико смо спремни да га дамо за друге".

"Недељко је симбол части и образа српске војске у овом рату. Зато и ми данас можемо поносна чела и образа и чистог срца да дижемо споменик војсковођи, војнику и војводи, јер сигурно знамо и свједоци смо да никад није угрозио никога слабијег - ни жене, ни дјецу, да је поштовао непријетаље као непријатеља, да је био војник, Србин и хришћанин у правом смислу те ријеч", рекао је владика.

Епископ Григорије је додао да нема ништа светије, нити веће љубави од ове када неко свој живот положи за друге.

"Ако је Недељко био спреман да скочи у ватру да сачува свога војника и ако је то посвједочио истинском жртвом и запечатио својом крвљу, ми данас можемо само да се дивимо томе, да то славимо, али и да се тиме поучавамо", истакао је владика Григорије.

Недељков брат Ристо Видаковић рекао је да је покојни Неђо био само први међу једнакима, те да је ово велика част за породицу, за припаднике Бобанске чете и цијело Требиње.

Видаковићев саборац и један од команданата Бобанске чете Драган Бели Ристић рекао је да војвода био тих, одмјерен и разложан човјек, који је плијенио храброшћу и снагом разума.

"Са својим борцима одбранио је највећи дио бобанске површи од непријетеља, а што је још значајније сачувао је ону врелу линију на висовима изнад Поповог поља на коју су се сручиле тоне и тоне граната", рекао је Ристић.

Он је подсјетио да је за крваву бобанску линију животе дало 18 најбољих синова, међу њима и војводин старији брат Саво.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је да је Недељко Видаковић један од 273 пала Требињца за одбрану овог града, те да је предводник оних који су част предака и образ потомака заштитили својим животом.

Недељко Видаковић погинуо је 27. септембра 1994. године на Борцима код Коњица.

Идеја да се лик Недељка Видаковића овјековјечи у бронзи потекла је од његових сабораца из Бобанске чете, а помогли су град Требиње, као и предузећа и установе.