latinica  ћирилица
27/09/2014 |  14:47 | Аутор: СРНА

Српској туризам донио приход од 110 милиона КМ

Република Српска у прошлој години остварила је од туризма приход од 110 милиона КМ, што је више за седам одсто у односу на претходни период, рекла је помоћник министра трговине и туризма Републике Српске Александра Трифковић.

 Трифковићева је, на манифестацији на тему "Туризам и развој заједница" којом је данас у Бањалуци обиљежен Свјетски дан туризма, нагласила да је ова област једна од важних потенцијала сваке заједнице, па и Републике Српске.

"Свјесни смо да имамо потенцијала за развој туризма. То нам даје основа да планирамо развој туризма и унапређујемо га", рекла је Трифковић новинарима.

Она каже да је промоцији туризма Републике Српске допринијело представљање потенцијала на сајмовима, од којих су најзначајнији у Бечу, Бриселу и Београду.

Према њеним ријечима, највеће туристичке атракције у Бањалуци су тврђава Кастел, рафтинг на ријеци Врбас и гастрономска понуда.

"Развијени су зимски туризам на Јахорини, сеоски и бањски туризам. Српску најчешће посјећују гости из Србије, Хрватске и Словеније", напоменула је она.

Директор Туристичке организације града Бањалука Остоја Барашин рекао је да мото под којим се обиљежава овогодишњи Свјетски дан туризма указује на то да туризам представља битан фактор развоја сваке заједнице.

"Туризам је грана у којој још нисмо почели да биљежимо пад, нити значајнијих посљедица свјетске економске кризе. Туризам је свакако грана у коју се свако улагање извјесно и сигурно", рекао је Барашин.

Он сматра да су туристички потенцијали у Бањалуци искориштени у великој мјери, али да је потребно још хотела високе категорије, те додатно улагање у развој авантуристичког туризма.