latinica  ћирилица
27/09/2014 |  14:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Откривено ново налазиште руде у борској јами

Геолози Рударско топионичарског басена Бор открили су ново налазиште са још 4,5 милиона тона руде бакра у борској јами.

Започела су теренска истраживања у новом истражном пољу Минићево - Ново Корито, а прве анализе овог рудног тијела названог "Т3" указују на 3,5 милиона тона руде са 0,71 одсто бакра и 0,3 грама злата по тони и око милион тона са 1,15 одсто бакра и 0,4 грама злата.

Ова руда је изнад 17. хорозонта борске јаме, веома је повољно за експлоатацију, кажу у РТБ-у Бор.
"Истраживање овог подземног простора изнад 17. хоризонта настављамо да бисмо до марта сљедеце године завршили елаборат о рудним резервама, како би оне што прије ушле у пројектну документацију, у биланс резерви за откопавање наредних пет до �ест година", каже за Танјуг Трајче Тончић, руководиоц Сектора за геологију Рудника бакра Бор.
Он додаје да ове зоне нису потпуно истражене и може се очекивати повећање колицина по окончању израде још једног истражног ходника, али се битне промчене у садржају не очекују.

Пројектом је предвиђено да се до маја 2015. обаве сви теренски радови, геолошка карта и евидентирају зоне за геохемијска испитивања на основу којих би се одредила мјеста за бушење током наредне двије године.
За сада мало тога може да се каже, али на основу онога што се може видјети на геолошким картама тамо постоји више типова стијена које могу бити носиоци кварцних жица са златом или бакром, каже Тончић.