latinica  ћирилица
27/09/2014 |  14:01 | Аутор: sport.ba

Трансфери: Ко је за сада оправдао уложено?

Љето богатих трансфера завршило је 1. септембра.

А онда је кренула битка фудбалских звијезда да се наметну у новим срединама. И док некима попут Диега Коште то иде сјајно, многи се први мјесец муче са прилагођавањем, умором, повредом. Шта су неки од најсупљих играча прошлога љета направили засад у новим срединама.

 

Хамес Родригуез: 80 милиона евра

И сам Карло Анћелоти понавља да Златној копачки СП-а треба још мало времена, да се тек привикава на све што Реал носи, као и сам стил игре.

 

 

Скупи Колумбијац тек на бљескове показује своју класу, али још ни у једној од девет утакмица није био играч преваге, играч вриједан 80 милиона еура. Реал с њим има пет побједа, реми и три пораза, а од 26 голова Хамес је учествовао (само) у пет.

 

Луис Суарез: 72 милиона евра

Уругвајац је под суспензијом, тренира, жељан је игре, требао би чак наступати у пријатељским сусретима за Уругвај, јер то смије. С друге стране, Барселони иде сасвим добро и без њега. Барем је ишло, док Малага није зауставила њен стопостотни учинак у сриједу. Суарез за сада наступа тек за Барселону Б, и то у пријатељским утакмицама. У сваком случају, једва га чекају.

 

Анхел ди Мариа: 70 милиона евра

Његов је учинак пуно блиставији него онај његових клубова. Стигао је играти и за Реал овога љета, прву утакмицу Суперкупа с Атлетиком (1:1), а у Манчестер јунајтеду има побједу, реми и пораз. Заправо је све изгледало бајно до 70. минуте утакмице с Лестером.

 

 

Аргентинац је био прича дана, забио је сјајан гол лобом, али онда се Ван Галова екипа распала, искочили су неки нови јунаци, анонимци из Лестера, а Ди Маријини су потези пали у други план.

 

Лук Шоу: 37.5 милиона евра

Тог је лијевог бека Манчестер јунајтед Саутхемптону платио 37,5 милиона евра. Само по себи превише. Вјеројатно је сироти Шоу постао синоним за разбацивање новцем енглеских клубова. Па се још човјек повриједио, те пропустио све утакмице ове сезоне. Заправо, одиграо је једну: за У21 тим Јунајтеда, против Сандерленда.

 

Диего Кошта: 38 милиона евра

Био је карика која недостаје Жозеу Мурињу, дошао за 38 милиона евра из Атлетика и није му требала ни прилагодба на град, лигу и саиграче, ни одмор. Кошта је одмах кренуо убојито.

У прве четири првенствене утакмице постигао је седам голова, а није забио само Манчестер ситију. Против Шалкеа га је у Лиги шампиона Мурињо покушао одморити, па просуо два бода.

Кошта је први стријелац енглеске лиге, Челзи је на њеном врху, све дјелује савршено. Има 13 удараца, 11 у оквир и седам голова. Забија сваких 59,7 минута. И још је стигао припремити девет шанси суиграчима.

Једино је стална бојазан коју Мурињо спомиње да Шпанац нема снаге за двије утакмице седмично. Страх од повреде и те како је присутан, и код Диега и код његових послодаваца.