latinica  ћирилица
27/09/2014 |  12:32 | Аутор: СРНА

Комеморација Тихићу: Отишао политичар дијалога и компромиса

У згради Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву данас је одржан комеморативни скуп поводом смрти замјеника предсједавајућег Дома народа парламента БиХ и предсједника Странке демократске акције Сулејмана Тихића.
Комеморативни скуп поводом смрти Сулејмана Тихића - Фото: СРНА
Комеморативни скуп поводом смрти Сулејмана ТихићаФото: СРНА

Претходно, крај ковчега са посмртним остацима Тихића, у згради парламента БиХ смјењивала се почасна стража, а била је отворена и књига жалости, у коју се уписао велики број домаћих и страних званичника и грађана БиХ.

Обраћајући се великом броју присутних, предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да Тихићев одлазак представља ненадокнадиви губитак за његову породицу, БиХ и њене грађане.

Према његовим ријечима, Тихић је био вриједан, одговоран и способан политичар, увијек спреман на договоре, а никада на препирке.

Тихић је, истиче Изетбеговић, био хуманиста и упоран борац за истину и правду, за помирење међу народима и изградњу институција БиХ, те је као такав био омиљен међу домаћим и страним политичарима.

"Иза Сулејмана Тихића остаје снажнија БиХ за коју се он свесрдно борио цијелог живота", рекао је Изетбеговић.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић сматра да је отишао човјек дијалога,компромиса и великог срца.

Тихић је, каже Човић, био изузетан парламентарац и мудар државник.

"И за вријеме своје тешке и дуге болести он се бринуо за будућност БиХ и њених грађана, у шта сам се лично увјерио када сам га посјетио у његовој кући у Шамцу", рекао је Човић.

Комеморација Сулејману Тихићу

Замјеник предсједавајућег Дома народа Сташа Кошарац подсјетио је да је Тихић, који је обављао функције члана Предсједништва БиХ, потпредсједника Народне скупштине Републике Српске, предсједника СДА БиХ био "добар човјек, што није било лако у лошим временима каква су била у БиХ у посљедње двије деценије".

Он каже да је Тихић током свог политичког дјеловања упорно и стрпљиво бранио своје ставове и храбро се борио за своје политичке циљеве, увијек за дијалог и компромис.

Тихић се, рекао је Кошарац, константно предано залагао за мир и помирење.

"Сулејман Тихић је био један од ријетких политичара у БиХ којег су сви слушали, па чак и они који се нису слагали са његовом политиком", навео је Кошарац.

Говорећи о Тихићевом животу и дјелу,потпредсједници СДА Асим Сарајлић и Адил Османовић опростили су се од предсједника странке ријечима да одлази човјек који је увијек другим људима први пружао руку.

Испред зграде парламента БиХ, потом је обављен вјерски обред, који је предводио поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

Сулејман Тихић преминуо је 25. септембра након дуге и тешке болести. Биће сахрањен данас у Шамцу.

Тихић је рођен 1951. године, завршио је Правни факултет у Сарајеву 1975. године, а члан је СДА од њеног оснивања 1990. године. Био је именован за шефа конзуларног одјељења Амбасаде БиХ у Бону у Њемачкој.

У мандату од 2002. до 2006. године обављао је дужност члана Предсједништва БиХ. У послијератном периоду обављао је и дужност посланика и потпредсједника Народне скупштине Републике Српске