latinica  ћирилица
27/09/2014 |  10:25 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Учињено много да се помогне пољопривредницима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је да су Влада Српске и ресорно министарство учинили много да би помогли пољопривредницима, те ублажили штету од катастрофалних поплава.
Стево Мирјанић - Фото: РТРС
Стево МирјанићФото: РТРС

Он је нагласио да је стање у пољопривреди ове године посљедица поплава, града и обилних падавина, те да се слободно може рећи да се производња одвија у ненормалним и ванредним условима.

"Ипак у овој години можемо очекивати солидне приносе кукуруза, појединих врста поврћа, па чак и воћа на подручјима која нису погођена градом", рекао је Мирјанић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, од укупно предвиђених 60 милиона КМ подстицаја за 2014. годину до сада је реализовано више од 20 милиона, док се у наредних седам дана очекује реализација додатних девет милиона КМ.

"Са сигурношћу можемо рећи да смо најажурнији у исплати подстицајних средстава у региону", рекао је Мирјанић.

Узимајући у обзир све изворе финансирања за подршку пољопривреди, наводњавању и водоснабдијевању, каже Мирјанић, ове године је на располагању око 150 милиона КМ.

"Интензивно се проводе мјера за умањење ризика од елементарних непогода и заштиту од поплава", рекао је Мирјанић и додао да је у току и реализација капиталног пројекта наводњавања вриједности 34 милиона КМ. /