latinica  ћирилица
27/09/2014 |  09:07 | Аутор: Агенције

Бајкерска банда сије страх по Европи

Аустријска полиција, али и бројне групе моториста плаше се нове бајкерске банде "Сатударах", која је однедавно активна у Аустрији.

Чак и у најокорјелијим бајкерским круговима са страхом и поштовањем се говори о холандским бајкерима "Сатударах".

Ови бајкери, приликом отварања своје филијале, "поздрављају" домаће банде кашикаром. У Њемачкој је приликом рације полиција код чланова банде пронашла "калашњикове" и друго забрањено оружје.

Ова група наводно је умијешана и у највећу сајбер пљачку банке у историји, са плијеном од 36 милиона евра.

Сада "Сатударах" покушава да се "одомаћи" и у Аустрији, наведено је у безбједносном извјештају Министарства унутрашњих послова. Продирањем "Бандидос МЦ" и "Сатударах МЦ" пријете насилни окршаји, због чега је потребан дугорочни надзор, наведено је у извјештају.

"Бандидоси" су у Салцбургу, аустријској покрајини која је до сада била територија бајкера "Анђели пакла", већ отворили своју филијалу. У Салцбургу је основана групација "Легион Торо", која је испостава "Бандидоса".

Овај начин "уласка" на неку нову територију користе велике банде, јер им тако не пријети опасност да буду брзо забрањене.

Ширење бајкерских банди и у Аустрији се врши, прије свега, преко криминалаца страног поријекла, а они су претежно поријеклом из бившег Совјетског Савеза, са Балкана и Африке.

За чланство у банди више није потребан мотор, а тако се и испред клупског локала "Легион Торо" у Салцбургу често могу видјети и аутомобили бечких таблица.

"Сатударах" је чак основао и клуб подржавалаца за чланове који немају мотор, а посљедица тога је да се "бајкери" без мотора све мање придржавају правила ове сцене.

Полицијски експерти упозоравају да су насиље и криминал већ деценијама саставни дио активности бајкерских банди иако оне то негирају.

У Европи већ постоји више филијала бајкерских клубова него у САД. "Бандидос", "Hels Angels", "Gremium", "Outlows" су највеће групације, које имају више од 500 филијала у читавој Европи. Чланство је већ петоцифрено, а поређења ради у САД има свега 300 филијала. Бајкерске групе су уврштене у криминалне организације, јер су често умијешане у кривична дјела из области наркотика, наоружања и проституције.