latinica  ћирилица
27/09/2014 |  08:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: За примјену силе у складу са правом, одлазак Асада није рјешење

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров истакао је данас да свако поступање на међународној сцени, а поготово примјена силе ради гушења претње тероризма, треба да се остварује у складу са међународним правом и уз сагласност земаља на чијој територији се те операције изводе.

Лавров је на конференцији за новинаре у Њујорку рекао да је у заједничком интересу да "макар и накнадно" коалиција за борбу против "Исламске државе" (ИС) оствари такву сарадњу са властима Сирије.
Искључивање сиријске владе из борбе против тероризма не само да је супротно међународном праву, него и снижава ефикасност те борбе, рекао је он.

Према Лавровљевим ријечима, одлазак сиријског предсједника Башара ел-Асада неће ријешити проблем и потребно је одустати од каприца при рјешавању таквих криза, пренијела је агенција РИА Новости.
"Упозоравам и позивам да се не упада у искушење простих рјешења - ево нестаће Асад и све ће бити добро. Треба се бавити професионално тим радом, не калкулисати са временом и личним симпатијама и антипатијама", рекао је руски министар иностраних послова.

Лавров је, такође, рекао да дијалог о рјешавању конфликта у Сирији не може бити потпун без учешћа Ирана.
Према његовим ријечима, важно је да се при рјешавању сваког конкретног проблема виде разлози који су га изазвали.
Подсјећајући на ситуацију у Ираку, Сирији, Либану, Либији и Авганистану, Лавров је казао да се на сјеверу Африке множе проблеми и веома је важно, осим заједничког задатка борбе против терористичке пријетње, договарати се о томе како ће се подржавати мировни и политички процеси.

"Унутаршња питања организовања живота у државама, треба да се рјешавају широким општенационалним дијалогом, уз укључивање свих политичких, етничких, конфесионалних група одговарајућег друштва, без покушаја да се смишљају неки сценарији рјешења споља", нагласио је он.

Подсећајући на обраћање генералног секретара УН Бан Ки Муна са говорнице ГС УН о потреби стриктног придржавања Повеље УН, Лавров је рекао да Русија има не мало истомишљеника који сматрају потребним тражење заједничког приступа у раду УН.
Ссеф руске дипломатије као добар пример навео је одзив на руски предлог на седници Савета безбједности УН којим је предсједавао амерички предсједник Барак Обама.

"Окупили смо репрезентативан скуп уз учешће земаља Блиског истока и сјевера Африке уз присуство сталних чланица СБ УН и других заинтересованих земаља, како бисмо спровели дубоку и системску анализу разлога који су изазвали, изазивају и настављају да потхрањују међународни тероризам", казао је Лавров.

"Мислим да ће такав разговор бити користан. У УН постоји доста структура за борбу против тероризма, потребно их је активно и што је најважније, исправно користити", додао је он.
Говорећи о дискусији о ограничавању права вета у СБ УН, Лавров је изразио спремност Москве да у њој учествује, али је додао она никуда не води.

"Русија је спремна да разматра право вета, али та дискусија тешко да ће довести до било чега. То право фиксирано је у Повељи УН, а за промјену Повеље у том делу ја не видим никакве шансе", казао је шеф руске дипломатије на конференцији за новинаре на маргинама 69. заседања Генералне скупштине УН.