latinica  ћирилица
27/09/2014 |  08:30 | Аутор: Агенције

Николић: Србија између пријатеља у ЕУ и у Русији

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија има пријатеље и у Европској унији и у Руској Федерацији и изразио наду да ће Србија моћи да настави процес придружења ЕУ, чак и ако не буде са Бриселом у потпуности ускладила спољну политику према Русији.

"И једни и други су нам пријатељи и једни и други су нам потребни", казао је Николић у интервјуу за Глас Америке, непосредно након што се обратио Генералној Скупштини УН, говорећи о изазовима са којима се Србија тренутно суочава, као и намјери Београда да допринесе уклањању свих извора нестабилности у свијету.

Говорећи о кризи у Украјини, Николић је оцијенио да је позиција између супротстављених политика запада и ЕУ са једне и Русије са друге стране - комплексна.
Он је објаснио да је став Београда у односу на кризу у Украјини у једном дијелу на истоји линији са ставовима САД и ЕУ - Србија, како је рекао, подржава територијални интегритет и суверенитет Украјине. Предсједник Србије међутим, подсјећа да је са Русијом у сагласју поводом питања Косова, које он види као питање територијалног интергритета и суверенитета Србије.
Према ријечима Николића, цијена санкција Русији би за економски већ веома оптерећену Србију значила минус од 600 милиона до милијарду евра.

Предсједник Србије говорио је и о прилично лошим економским приликама у Србији.
Он је најавио да ће Србија у наредне две године, да би се економски опоравила, морати да прође кроз изузетно болне реформе и мјере штедње, посебно истичући обавезе смањења јавне потрошње и развоја малих и средњих предузећа.

"Искусили смо тероризам на Косову"

Предсједник Томислав Николић у говору на 69. засједању Генералне Скупштине УН је рекао да је Србија посвећена рјешавању горућих питања - климатских промена, глобалне безбједности и зараза великих размјера.

"Активности на ублажавању климатских промјена представљају императив нашег времена", рекао је Николић у Генералној скупштини УН, наводећи да природне катастрофе као посљедица климатских промјена нису мимоишле Србију и њене сусједе.

Николић је рекао да Србија жели да допринесе постизању правно обавезујуће опште сагласности о клими, као и да треба што хитније реаговати и унапредити систем адаптације и успостављања механизама за смањење ризика од природних катастрофа.

Николић је рекао да Србија "јако добро разумије безбједносне проблеме са којима се свет у овом тренутку суочава", пошто је "искусила акте тероризма на својој територији на Косову и Метохији".

"Национални приоритет Србије је постизање одрживог политичког рјешења за питања Косова и Метохије. За Србију, једино прихватљиво, једино праведно и правично рјешење је отпор сецесионизму и очување територијалног интегритета свих земаља па и наше", рекао је Николић.

Он је рекао да Србија жели одрживо политичко рјешење кроз дијалог с "представницима привремених институција у Приштини", али да је за нормализацију односа Београда и Приштине кључно "стварање оптималних услова за повратак интерено расељених лица".