latinica  ћирилица
24/09/2014 |  21:53 | Аутор: РТРС

"Гласај или трпи" - утицај на исход октобарских избора

Нова епизода кампање „Гласај или трпи“ коју заједнички промовишу USAID и Амбасада Сједињених Америчких Држава у БиХ. Након поплава, тема сиромаштво али, тврде аналитичари, циљ исти – утицај на исход октобарских избора.

Из Амбасаде САД одговарају да кампањом „Гласај или трпи“ подстичу гласаче и кандидате да остану фокусирани на питања која су, како кажу, важна за грађане БиХ.

Отправник послова Амбасаде САД, Николас Хил у коментару избора на свом блогу написао је "политичке платформе остале су исте, а грађани свјесни да се њихов животни стандард погоршава".

Аутори спота „Гласај или трпи“ поручују да је у БиХ пола милиона људи без посла, 600 000 на граници сиромаштва, да је БиХ најгора земља за инвестиције "а Владине институције нису поводом тога учиниле ништа, гласај или трпи, недјеља 12.октобар".

У сарајевском Центру за културу дијалога сматрају да аутори спота грађанима поручују да не требају гласати за политичке партије које су власт у БиХ.

Сања Влаисављевић из сарајевског Центра за културу дијалога наводи да у спот наводи да грађани треба да гласају за оне политичке партије које нису у институцијама Владе или неколико нових политичких партија, тек по први пут виђених политичких партија.

"Мислим да је то директан утицај, притисак на грађане да гласају", тврди Ваисављевићева.

Осим видео-материјала, у јавности се појавио и писани текст. У наслову позив за излазак на биралишта, а на крају текста је застава САД и потпис Амбасада САД у БиХ.

Дио суптилно сугерише и за кога гласати: "Ако хоћете да ствари буду боље морате и ви да се потрудите, изађите на изборе, бирајте промјене!“

Из Амбасаде САД кажу да само подстичу грађанску дужност.

Аналтичари кажу да ако би неко из БиХ у Америци урадио исто што и УСАИД ради сада овдје - кривично би одговарао.

 „Тај закон је ФАРА (Foreign Agents Registration Act ) најстроже им је забрањено да утичу наиндиректно или директно на процесе у САД. Ту имамо посла са разузданом неоимперијалном ароганцијом која не познаје сопствену меру", оцјењује Срђа Трифковић, српски и амерички публициста и историчар.

USAID брине мала излазност на изборима у БиХ, али не и на изборима у Америци.

„Ако се они опредјељују за овакав ангажман у изборној трци, јасно је ко иза кога стоји и шта се иза брда ваља.  Идикативно је да су у USAID забринути због мале излазности у БиХ, а нису забринути што излазност у САД је готово увијек око 40%", каже политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

У Централној изборној комисији кажу да су надлежни само за политичке субјекте. Не могу испитати да ли нека владина или невладина организација утиче на изборни процес и крши закон.