latinica  ћирилица
24/09/2014 |  20:44 | Аутор: РТРС

СНС - Три пријаве против Савеза за промјене

Српска напредна странка упутила је Централној изборној комисији чак три приговора због, како тврде, припреме изборне пљачке на општим изборима, али и злоупотреба ове странке од стране Савеза за промјене, у предизборној кампањи за пријевремене изборе у Лакташима.

Српска напредна странка од Централне изборне комисије, тражи и да преиспита кандидатуру независних кандидата за предсједника Српске Младена Нешковића и Владана Марковића, блиских сарадника још једног предсједничког кандидата - Огњена Тадића. СНС захтијева и да се одреди и према, како кажу, кривичном дјелу у новчаним трансакцијама између Партије уједињених пензионера и СДС-а током склапања коалиције. Трећа пријава односи се на злоупотребе у предизборној кампањи у Лакташима, гдје на билбордима Савеза за промјене, како тврди Јован Хаџи Митровић, исписан и лого СНС-а, иако СНС ту није члан Савеза и има самосталног кандидата за пријевремене изборе.

Од Тужилаштва БиХ, Центар за хуману политику из Добоја затражио је да испита одговорност чланова ЦИК-а због сумње да су несавјесно поступали, јер нису, спријечили незаконито именовање више чланова једног политичког субјекта у бирачким одборима, али и одговорност политичких субјеката због евентуалне трговине мјестима у бирачким одборима. И док се од бх правосуђа реакција тек очекује, из Основног суда у Сокоцу стиже потврда да је независни предсједничики кандидат - Владан Марковић власник двије правоснажне пресуде.

То што Младен Нешковић вози Огњена Тадића, Владан Марковић га повремено чува, а сва три су предсједнички кандидати и чланови или блиски СДС-у, за Српску напредну странку итекако је спорно.

"Припремају се за једну изборну крађу која треба да се деси на бирачким одборима и из тог разлога смо и написали тај приговор", изјавио је Јован Хаџи Митровић, предсједник СНС-а.

И док се чека одлука Централне изборне комисија бивши члан ЦИК-а Вехид Шехић тврди да "њихов мотив кандидовања било нешто друго а не само избори".

"Али ЦИК не може апсолутно ништа предузети јер они су овјерили такву једну кандидатуру",наглашава Шехић.

Управо та овјера кандидатуре, спорна је "Центру за хуману политику" из Добоја. Од Тужилаштва БиХ траже да преиспита одговорност чланова ЦИК-а, у овом али и сличним примјерима са претходних избора, када су се мјеста у бирачким одборима продавала, тврде, по просјечној цијени од 300 марака.

Момир Дејановић, лидер ове невладине организације, тражи и да тужиоци испитају одговорност политичких партија и независних кандидата за, како наводи "намјеравано вршење кривичних дјела против изборних права“.

"Када се деси ова трговина, онда ви имате ситуацију да у једном бирчаком одбору, неке политичке имају више чланова бирачких одбора. Е онда је незаконито стање", изјавио је Дејановић

С друге стране закона, предсједнички кандидат Владан Марковић већ је био. И то два пута, доказано је у Основном суду Соколац.

Због кривичног дјела – спријечавање службеног лица у вршењу службене радње и због напада на друго лице.

„13.11.206. године суд је донио пресуду којом се оптужени Марковић Владан осуђује на новчану казну у износу од 1.000 КМ. Суд је 24.02.2010. године изрекао УСЛОВНУ КАЗНУ којом се оптуженом утврђује казна затвора од 7 мјесеци с тим ште се иста неће извршити уколико оптужени у року од 1 године не почини ново кривично дјело“, наводи се у судском документу.

Казне су плаћене и одслужене и као такве, за кандидовање не могу бити законска препрека. Ни морална, чини се јер се кандидатура и Марковића и Нешковића у појединим круговима итекако поштује.

Огњен Тадић, предсједнички кандидат Савеза за промјене изјавио је раније да Нешковића изузетно поштује због тога што је "као појединац који то није морао урадио све што је лично могао да спријечи крађу избора".

"Господин Нешковић и други његови пријатељи организовали су мрежу људи која хоће да спријечи крађу гласова коју је до сада радио СНСД", додао је Тадић.

Јован Хаџи Митровић поред пријаве за двојицу предсјендичких кандидата, возача и тјелохранитеља, ЦИК-у употио још два приговора.

"Евидентно је да из реда пензионера да су нашли уточиште у СДС-у гдје су добили 50 хиљада марака, а трећи приговор се односи на Лакташе. У Лакташима на билбордима се налази знак СНС-а, а Српска напредна странка није у тој групацији и има свог кандидата", појашњава Митровић

Сада се чека званична одлука Централне изборне комисије, како ће реаговати на возача и тјелохранитеља, али и на Лакташе и 50 хиљада марака за које су чланови Партије уједињених пензионера тврдили да су добили за савез са СДС-ом.