latinica  ћирилица
24/09/2014 |  17:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Бан отворио засједање Генералне скупштине УН

Генерални секретар УН Бан Ки Мун рекао је данас на отварању 69. Генералне скупштине да може да се стекне утисак да се свијет распада док се кризе гомилају, болест шири, а духови Хладног рата враћају и док је Арапско прољеће углавном склизнуло у насиље.

Генерални секретар УН рекао је у обраћању шефовима 140 држава и влада, међу којима је и предсједник Србије Томислав Николић да се лидерство огледа у проналажењу "сјемена наде" у превирањима и очају, и његовом његовању.

"То је наша дужност. То је мој данашњи позив вама", рекао је Бан, пренијеле су агенције додајући да је он упозорио да су људска права била на удару широм свијета и упозорио на нове дубине варварства у којима дјелују џихадисти у Сирији и Ираку.

Бан је изнио дугачку листу свјетских криза: рат у Гази, у Украјини, Јужном Судану и Централноафричкој Републици.
"Ово је била ужасна година за принципе садржане у Повељи УН, која ставља мир и безбједност у средиште своје мисије", навео је Бан рекавши да је број избјеглица достигао највиши ниво од Другог свјетског рата и да је "хоризонт наде таман".

Генерални секретар УН алудирао је на тензије Истока и Запада у вези са Украјином и на превирања у Либији и другим арапским земљама.
"Духови Хладног рата вратили су се да прогањају наше доба. Видјели смо Арапско прољеће које је превише отишло погрешно у насиље. Свјетски сигурносни појас свијетли. Турбуленција тестира мултилатерални систем, националне институције и животе људи", рекао је Бан.

Он је сазвао за сутра министарски састанак на којем ће се усаглашавати међународни одговор на епидемију еболе од које је умрло 2.800 људи, а око 5.800 је заражено.

Обама оптужио Русију у УН, Лавров га игнорисао

Амерички предсједник Барак Обама оптужио је данас Русију за слање оружја побуњеницима у југоисточној Украјини, за одбијање да дозволи приступ мјесту обореног путничког авиона "Малезија ерлајнса" и за помјерање војних трупа преко границе са Украјином.
"То је визија свијета у којој имати моћ значи бити у праву, свијета у којем једна земља може поново да исцрта границе другој, а цивилизовани људи не могу да сахране своје најдраже због истине која може да буде откривена. Америка заступа нешто друго", рекао је Обама у обраћању 69. Генералној скупштини УН.

Барак Обама -говор у Генералној скупштини УН-а

Он је оставио отворену могућност да ће доћи до рјешења вишемјесечног сукоба у Украјини, а иако је раније био скептичан према дометима примирја које је потписно раније овог мјесеца између Кијева и проруских Донбаса и Луганска, данас је оцијенио да примирје "нуди излаз" према миру.

Обама је рекао да ће уколико Русија буде пратила основу споразума бити укинуте економске санкције.
Док је амерички предсједник говорио, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров био је у сали, али је остао загледан у папире не гледајући у Обаму.

Амерички председник оцијенио је да се свијет налази на раскрсници између рата и мира саопштавајући да ће предводити коалицију у демонтажи "мреже смрти" Исламске државе, која је изазвала хаос на Блиском истоку и увукла САД у војну акцију.

Обама је рекао да ће САД бити "увиђаван и конструктиван" партнер у војној конфронтацији са припадницима Исламске државе.
Он је такође позвао блискоисточне земље да преузму водећу улогу у рјешавању ситуације која је довела до пораста екстремизма и у пресијецању финансирања терористичких група.