latinica  ћирилица
24/09/2014 |  15:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Београдска премијера плесне представе "Проклета авлија"

Београдска премијера плесне представе "Проклета авлија", по мотивима романа Иве Андрића, биће 2. октобра на великој сцени Народног позоришта у Београду, гдје ће и остати на репертоару у зависности од пријема публике.

У добар пријем, међутим, не треба сумњати, судећи по оцјенама са премијере одржане љетос у Будви, истакао је данас на конференцији за новинаре в.д. управника НП Дејан Савић.

Продуцент је Национална фондација за игру (НФИ), а копродуценти су НП и фестивал Град Театар.
Ова копродукција је очигледно била прави потез, рекао је Савић, изразивши задовољство због партнерства са две тако угледне и успјешне институције. Он је истакао да НП има свој класични балетски репертоар, али да је и дужно и спремно да отвори врата за нове идеје и изразе и да својим ресурсима подржи квалитетне пројекте, што је у интересу и умјетника и публике.

Концепт, режију и сценографију урадио је Небојша Брадић, композитор је Зоран Ерић, кореограф умјетница из Израела Дана Рутенберг, а асистент кореографа Марија Јанковић Шеховић.
Представу изводе играчи Балета НП, Позоришта на Теразијама и слободни умјетници Милица Јевић, Никола Томашевић, Тијана Шебез, Чедомир Радоњић, Небојша Громилић, Немања Наумоски, Лука Лукић и Игор Наумоски. Сви су у програму потписани и као извођачи и као креатори.

Небојша Брадић је напоменуо да је у времену када је култура угрожена са свих страна важно наћи све могуће начине за продукцију.
У овом "холдингу", радили смо предано и мислим да је то својеврсан поклон играчима. Ерићева музика дала нам је енергетско поље, затим је дошла кореографија Дане Рутенберг, а онда су асистент кореографа Марија Јанковић Шеховић и играчи преузели ствар, рекао је Брадић.
Што се тиче концепта, он је у програму представе записао да је "игра за Андрића увијек била преозбиљно догађање, особено понављање живота у свој својој противрјечности и сложености".

"Прича о Андрићевој "Авлији" у представи постаје све згуснутија, мрачнија, али и поетичнија... Све се своди на утамничене људе - затворенике и њихове чуваре - ограђене спољним, наметнутим зидом, али и унутрашњим кругом који су сами себи направили. Ово је прича о свеприсутној кривици - кривици због пристајања на такво окружење, и слабости да се било шта промјени", написао је Брадић.
Јанковић Шеховић је рекла да Дана Рутенберг нажалост није могла поново да дође у Београд.
Дала нам је кореографију, а ја сам остала са играчима и заједно смо обликовали дјело. Веома је значајно што смо имали редитеља, тако да се јасно види шта играчи "поручују", јер често гледамо дивну игру, али не знамо шта то значи. Срећни смо и због Ерићеве музике која је врло "игрива", а носи трагедију и љепоту, истакла је она.

У НП је заказана и реприза "Проклете авлије" за 10. октобар.