latinica  ћирилица
24/09/2014 |  14:42 | Аутор: Агенције

Ево како да очистите плућа од никотина

Свима је познато да пушачи имају много већи ризик да оболе од рака плућа него непушачи. Због тога љекари и савјетују свима да се отарасе те опасне навике.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

Међутим, ако већ не можете да престанете, можете се потрудите да, на неки други начин, смањите ризик од карцинома плућа.

Одређене намирнице свакако вам могу помоћи да прочистите дисајне органе. Запамтите да плућа не можете у потпуности очистити самим конзумирањем ових намирница, али се барем у одређеној мјери можете ослободити токсина и самим тим смањити шансу да добијете рак. Узевшти то у обзир, доносимо вам попис од неколико намирница које ће вам помоћи у чишћењу плућа од отрова.

КУКУРУЗ ШЕЋЕРАЦ

Ова намирница садржи бета-криптоксантин за који се сматра да штити плућа од карцинома јер представља снажан антиоксиданс. С друге стране, имајте на уму да је већина кукуруза шећерца на полицама у продавницама заправо ГМО, па конзумирајте искључиво онај за чије сте поријекло у потпуности сигурни.

СЕЛЕН

Ријеч је о заиста моћном антиоксидансу који се може наћи у разним врстама рибе попут туне, лососа и бакалара, али и у јагњетини, јајима и житарицама.

ЛУК

И бијели и црни лук садрже ствари које имају антиканцерогено дејство. Лук помаже у спречавању многих болести, међу којима су инфекција и рак плућа. Занимљиво је и да код особа које већ имају карцином спречава раст нових ћелија рака.

ЂУМБИР

Ово је још једно снажно средство за “избацивање“ токсина из плућа. Можете пити чај од коријена ђумбира чиме ћете себи олакшати дисање, а комадић ђумбира можете појести и уз оброк.

НАРАНЏЕ

Осим што су већ увелико познати извор витамина, поморанџе такође садрже и криптоксантин који превентивно дјелује против рака плућа.

КОПРИВА

Ова биљка препуна је гвожђа, а веома је корисна и као средство за дезинфекцију плућа и борбу против инфекција.

ЧАЈ ОД БОРОВИХ ИГЛИЦА

Овај чај се традиционално користи за испирање уста и грла, али може вам бити и добар савезник у борби против рака плућа, као и за превенцију.