latinica  ћирилица
24/09/2014 |  12:53 | Аутор: СРНА

Озваничен почетак реконструкције Студентског позоришта

Предсједник НСРС Игор Радојичић и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић озваничили су почетак реконструкције Студентског позоришта, за шта је градска управа издвојила 284.000 КМ.

Радојичић је рекао да је овим испоштован договор са представницима Студентског позоришта из 2012. године, те изразио задовољство што је реконструкција почела након проведених процедура у складу са законом и што ће млади ентузијасти добити боље услове за рад.

"Упркос томе што у овој години нема довољно средстава, култура у Бањалуци врло интензивно живи, а интересантно је да је у току изградња или реконструкција чак двије сцене", рекао је Радојичић, наводећи да ће једна позоришна сцена бити и у Студентском кампусу за Студенте академије умјетности.

Он каже да је Културни центар Бански двор први пут након много година у потпуности на располагању за културне садржаје, због чега су у току разговори на локалном и републичком нивоу о концепту ове установе као епицентра културних дешавања у будућности.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да ће грађевински радови коштати 284.000 КМ, док ће град обезбиједити и 150.000 КМ за опремање објекта, које би извођач радова требало да заврши у року од 120 дана.

"Радимо на томе да 150.000 КМ за опремање обезбиједимо и из неких других извора, не чекајући наредни буџет", рекао је Гаврановић.

Директор позоришта Горан Јокић рекао је да у раду имају 100 активних чланова и 10 представа на репертоару, те да се годишње одигра 70 представа за 12.000 гледалаца. Он је додао да је Студентско позориште у јулу постало члан Свјетске организације студетских позоришта, чиме је стекло могућност организовања међународног фестивала, који се планира за наредно љето под називом "Кестенбург".

Према његовим ријечима, Студентско позориште ради добру ствар не само за свој град, већ и за Српску, јер на сваком наступу истичу одакле су, што, како је рекао, многи у окружењу препознају и цијене.

"На недавном међународном конгресу у Лијежу одржао сам презентацију Бањалуке, Српске и Студентског позоришта. Сви су били одушевљени и једва чекају да их позовемо", рекао је Јокић.

Студентско позориште основано је 1977. године, а окупља углавном студенте бањалучког универзитета, али и средњошколце и симпатизере позоришне умјетности, док су у његов рад укључени и професионалци.