latinica  ћирилица
24/09/2014 |  12:38 | Аутор: 24sata.hr

Промјена навика би спријечила 80% случајева инфаркта

Мушкарци чешће оболијевају од срчаних болести, али чак четири од пет случајева инфаркта могло би бити спријечено промјеном начина живота.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Увођење здравих животних навика драстично смањује изгледе настанка срчаних болести, а то је нарочито примјетно код мушкараца, пише Daily Mail.

Тако би престанак пушења, смањивање количине алкохола, здравија исхрана и редовна физичка активност спријечила чак 80 одсто инфаркта код мушкараца, показала је 11-годишња студија шведског Института Каролинска на више од 20.000 мушкараца старости између 45 и 79 година.

Према добијеним резултатима, оптимално за мушкарце је да се крећу око 40 минута на дан, да имају обим струка мањи од 94 цм и да у исхрану укључе више воћа и поврћа, а избаце месне прерађевине.

Такође, важан фактор дуговечности код припадника “јачег пола“ чини пијење алкохола, а за превенцију срчаних удара савјетује се да унос не прелази три до четири dl вина, 7 dl пива или пак 0,3 dl жестоког пића на дан.

За оне који не могу да престану да пуше љекари савјeтују барем смањивање броја попушених цигарета, што такође може значајно продужити живот.