latinica  ћирилица
24/09/2014 |  12:30 | Аутор: Агенције

Да ли сте алергични на кикирики?

Уколико једете печени кикирики, имате знатно веће шансе да покренете алергијску реакцију него што је то случај са сировим кикирикијем, тврди се у најновијој студији Универзитета Оксфорд, преноси Би-Би-Си.

Научници тврде да хемијске промјене које изазивају суви процеси печења могу изазвати алергијске реакције.

Међутим, потребно је још научног рада прије него што би научници предложили свима да се окрену сировом кикирикују, тврде истраживачи у раду објављеном у “Журналу алергијске и клиничке имунологије“.

Научници су током истраживања користили мишеве који су преко коже или у исхрани били изложени протеинима кикирикија.

Животиње које су добиле узорке суво печеног кикирикија имале су знатно јачи имуни одговор – у питању је начин на који се тијело бори с њему непознатим организмима, од мишева који су добили сирови кикирики.

Код људи, ова реакција може бити различита. Неке могу бити благе и изазвати осипе, док друге могу бити крајње опасне, јер изазивају натицање уста и проблеме с дисањем.

Научници сматрају да су за овакву реакцију одговорне високе температуре печења које изазивају хемијске промјене, које потом доводе до алергијских реакција.

Истраживачи такође вјерују да ови резултати објашњавају и знатно мањи број особа које пате од алергија у Азији, гдје се више једе кувани, свјежи или пржени кикирики.